W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Statut

Załącznik do zarządzenia Nr 117/2020 Wojewody Podlaskiego z dnia 17 sierpnia 2020 r.

Statut Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Białymstoku

§ 1. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Białymstoku jest jednostką organizacyjną rządowej administracji zespolonej podległą Wojewodzie Podlaskiemu, który nią kieruje, koordynuje i kontroluje jej działalność, zapewnia warunki do skutecznego działania oraz ponosi odpowiedzialność związaną z jej funkcjonowaniem.

2. Centralnym organem administracji rządowej, koordynującym i nadzorującym działalności Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Białymstoku w zakresie spraw jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych.

§ 2. Ilekroć w statusie jest mowa o:

  1. Wojewodzie - należy przez to rozumieć Wojewodę Podlaskiego,

  2. Wojewódzkim Inspektorze - należy przez to rozumieć Podlaskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych,

  3. Wojewódzkim Inspektoracie - należy przez to rozumieć Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Białymstoku.

§ 3.Wojewódzki Inspektorat działa na podstawie przepisów powszechnie obowiązujących, a w szczególności ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r., poz. 2178 z późn. zm.), statutu Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego oraz niniejszego statutu.

§ 4. Siedzibą Wojewódzkiego Inspektoratu jest miasto Białystok, a obszarem działania województwo podlaskie.

§ 5. Wojewódzki Inspektorat jako aparat pomocniczy Wojewódzkiego Inspektora zapewnia realizację jago zadań, w szczególności w zakresie:

1) nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności polegających na:

a) kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,

b) kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym kontrola graniczna tych artykułów,

c) dokonywaniu oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,

d) kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw,

2) kontroli warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;

3) kontroli prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;

4) sprawowaniu nadzoru nad obrotem detalicznym paszami przeznaczonymi dla zwierząt domowych;

5) współpracy z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa oraz współpracy z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcje agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej.

6) dokonywaniu czynności sprawdzających w ramach nadzoru nad produkcją ekologiczną oraz prowadzeniu spraw związanych z wydawaniem pozwoleń na zastosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej.

7) wykonywaniu innych zadań określonych w przepisach odrębnych.

§ 6. W skład Wojewódzkiego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:

  1. Wydział Kontroli,

  2. Wydział Organizacyjno-Administracyjny,

  3. samodzielne stanowiska pracy.

§ 7. Szczegółową organizację oraz tryb pracy Wojewódzkiego Inspektoratu, a także zakres zadań jego poszczególnych komórek organizacyjnych, określa Regulamin organizacyjny Wojewódzkiego Inspektoratu ustalony przez Wojewódzkiego Inspektora i zatwierdzony przez Wojewodę Podlaskiego.

2. Obowiązki i uprawnienia pracowników określa ustalony przez Wojewódzkiego Inspektora - Regulamin pracy.

§ 8. Wojewódzki Inspektor jest dysponentem środków budżetu państwa trzeciego stopnia.

§ 9. Wojewódzki Inspektorat prowadzi działalność w formie jednostki budżetowej.

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
13.06.2024 14:16 Arkadiusz Ramotowski
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Arkadiusz Ramotowski
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Statut 1.0 13.06.2024 14:16 Arkadiusz Ramotowski

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}