W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przepisy

Przepisy UE

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE)
    nr 1234/2007.
  • Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) nr 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r.  uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 
    w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt.
  • Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r.  ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013  w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych
    i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt.
  • Decyzja Komisji nr 2005/240/WE z 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.

 

Przepisy krajowe

  • Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2016 r. w sprawie
    nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości
    handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 grudnia 2014 r. w sprawie
    wzorów formularzy służących do sporządzania kwartalnych i rocznych informacji
    o liczbie uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych w poszczególnych klasach jakości.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2018 r. w sprawie
    szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz
    wieprzowych oraz tusz wołowych.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2018 r. w sprawie
    szczegółowego sposobu kontroli jakości handlowej tusz wieprzowych oraz wołowych.

 

{"register":{"columns":[]}}