Przepisy
Przepisy UE
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE)
nr 1234/2007. - Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) nr 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt. - Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych
i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt. - Decyzja Komisji nr 2005/240/WE z 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
Przepisy krajowe
- Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2016 r. w sprawie
nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności. - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 grudnia 2014 r. w sprawie
wzorów formularzy służących do sporządzania kwartalnych i rocznych informacji
o liczbie uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych w poszczególnych klasach jakości. - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2018 r. w sprawie
szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz
wieprzowych oraz tusz wołowych. - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2018 r. w sprawie
szczegółowego sposobu kontroli jakości handlowej tusz wieprzowych oraz wołowych.