Rzeczoznawcy
Czynności nadawania klas jakości handlowej tuszom wieprzowym i wołowym w systemie EUROP mogą dokonywać tylko osoby, które posiadają uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie klasyfikacji. W Polsce rzeczoznawcy najczęściej są pracownikami rzeźni.
Warunkiem wpisu do rejestru rzeczoznawców jest posiadanie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu zasad klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych, potwierdzone zdaniem egzaminu przed komisją kwalifikacyjną powoływaną przez Głównego Inspektora JHARS. Rejestr rzeczoznawców prowadzi Wojewódzki Inspektor JHARS właściwy ze względu
na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.
Uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych lub wołowych w systemie EUROP nadaje – w drodze decyzji administracyjnej – wojewódzki inspektor JHARS, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.
Rzeczoznawcy, otrzymują uprawnienia do prowadzenia klasyfikacji tusz wieprzowych lub wołowych na terenie całego kraju na okres 3 lat od dnia zdania egzaminu.
Rzeczoznawcy mają obowiązek sporządzać protokół z przeprowadzonych czynności, tj. ustalenia klas jakości tusz wieprzowych lub tusz wołowych.