W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

System kontroli i certyfikacji

System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowią: 

  1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako organ właściwy do przekazywania jednostkom certyfikującym zadań w zakresie kontroli urzędowych i niektórych zadań związanych z innymi czynnościami urzędowymi oraz organ sprawujący nadzór nad jednostkami certyfikującymi  i nad produkcją ekologiczną.
  2. Jednostki certyfikujące, którym zostały przekazane zadania w zakresie kontroli urzędowych i niektórych zadań związanych z innymi czynnościami urzędowymi.

Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że produkty znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa.

Na podstawie ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych posiada następujące uprawnienia:

  • przekazuje jednostkom certyfikującym w drodze decyzji zadania w zakresie kontroli urzędowych i niektórych zadań związanych z innymi czynnościami urzędowymi,
  • koordynuje współpracę i kontakty z Komisją i innymi państwami członkowskimi w związku z kontrolami urzędowymi i innymi czynnościami urzędowymi,
  • prowadzi i podaje do publicznej wiadomości wykaz podmiotów, które dokonały zgłoszenia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego,
  • dokonuje kontroli produktów rolnictwa ekologicznego pochodzących z krajów trzecich, w tym kontroli granicznej,
  • prowadzi rejestr dostępnych zwierząt ekologicznych,
  • wydaje zakazy wprowadzania do obrotu produktów zawierających odniesienia do produkcji ekologicznej, 
  • wydaje decyzje dotyczące stosowania odstępstw od warunków produkcji ekologicznej,
  • sprawuje nadzór nad jednostkami certyfikującymi i nadzór nad produkcją ekologiczną.

W ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi Główny Inspektor JHARS: 

  • przeprowadza kontrole urzędowe,
  • przeprowadza analizy danych dostarczanych przez jednostki certyfikujące,
  • przeprowadza audyty i inspekcje jednostek certyfikujących w zakresie stosowania przez nie procedur kontrolnych, posiadanych środków technicznych i kwalifikacji posiadanych przez osoby prowadzące kontrole oraz dokonuje sprawdzenia dokumentów dotyczących kontroli,
  • przekazuje jednostkom certyfikującym wnioski pokontrolne lub zalecenia poaudytowe,
  • może  nakazać wykonanie odpowiednich działań naprawczych związanych z funkcjonowaniem jednostek certyfikujących,
  • może żądać od jednostek certyfikujących wszelkich dodatkowych danych i informacji związanych ze sprawowanym nadzorem,
  • może sprawdzić u producentów ekologicznych prawidłowość przeprowadzania przez jednostki certyfikujące kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych,
  • wydaje wytyczne i polecenia w celu zapewnienia prawidłowej realizacji wykonywanych przez jednostki certyfikujące zadań, w szczególności w celu stosowania wspólnego katalogu środków.

W ramach nadzoru nad produkcją ekologiczną Główny Inspektor JHARS przeprowadza kontrolę urzędową u:

  1. producenta ekologicznego;
  2. podmiotu, który był producentem ekologicznym, w okresie 5 lat od dnia, w którym podmiot ten poinformował zgodnie z art. 39 ust. 1 lit. d ppkt iii tiret trzecie rozporządzenia 2018/848 o wycofaniu się z produkcji ekologicznej. 

Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz.U. z 2022 r. poz. 1370)

{"register":{"columns":[]}}