W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków

Informacja w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków w IV kwartale 2021 r.

Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy przeprowadzili w IV kwartale 2021 r. kontrole w 16 placówkach, w tym w 10 sklepach detalicznych, u 2 producentów, w 2 hurtowniach i w 2 platformach dystrybucyjnych.

Kontrolę jakości handlowej ziemniaków przeprowadzono w 5 placówkach, kontroli poddano 12 partii ziemniaków. Potwierdzono prawidłowe oznakowanie  wszystkich 12 partii.

Sprawdzono  również 88 partii owoców i warzyw, w zakresie zgodności z wymaganiami ogólnej lub szczegółowej normy handlowej oraz poprawnego oznakowania.

Nieprawidłowości w tym zakresie dotyczyły:

  • niewłaściwych parametrów organoleptycznych (różny stopień dojrzałości owoców w jednym opakowaniu)
  • braku podania informacji dotyczącej „klasy jakości” na etykietach opakowań zbiorczych jabłek, cytryn, gruszek, papryki czerwonej i pomidorów na gałązce
  • w przypadku cukinii na wskazanie  w oznakowaniu klasy jakości „I”, gdy przepisy dla tego gatunku jej nie przewidują
  • brak wymaganych informacji, tj. państwa pochodzenia, widocznych w miejscu sprzedaży kalafiorów, marchwi oraz selerów
  • brak wymaganych informacji szczegółowych, tj. klasy jakości i odmiany (jabłka)

W toku kontroli sprawdzono faktury i dokumenty towarzyszące kontrolowanym partiom, zakwestionowano w powyższym zakresie 18 partii owoców i warzyw
z uwagi na:

  • brak informacji o kraju pochodzenia, odmianie i klasie,
  • faktury sprzedaży wystawiane przez kontrolowanego przedsiębiorcę zawierały informację wprowadzającą w błąd co do kraju pochodzenia,
  • nie podano pełnej nazwy kraju pochodzenia, wskazując jedynie dwuliterowe skróty,
  • wskazano klasę produktu  pomimo, iż ogólna norma handlowa nie przewiduje wskazania klasy produktu. 

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w oznakowaniu owoców
i warzyw zastosowano następujące sankcje wobec przedsiębiorców:

  • wszczęto 3 postępowania administracyjne celem wymierzenia kar pieniężnych na podstawie art. 40a ust. 1 pkt. 3 ustawy o organizacji rynku owoców i warzyw za wprowadzenie do obrotu świeżych owoców i warzyw,
  • wydano 2 decyzje administracyjne o karach pieniężnych, o łącznej wartości 1.132,09 zł, na podstawie art. 40a ust. 1 pkt 3 ustawy o organizacji rynku owoców i warzyw,
  • wobec 2 przedsiębiorców zastosowano mandaty karne na łączną sumę 200,00 zł w związku z nieprzekazaniem informacji o ilości owoców i warzyw (w kg) wprowadzonych do obrotu w ubiegłym roku kalendarzowym,
  • 1 przedsiębiorcę ukarano mandatem karnym w wysokości 100,00 zł, gdyż ustalono wprowadzenie 5 partii owoców i warzyw, bez ich oznakowania
    w języku polskim.

 

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
09.02.2022 08:30 Jerzy Dąbrowski
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Anna Świeżak
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Kontrole świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków 1.0 09.02.2022 08:30 Jerzy Dąbrowski

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}