Regulamin Organizacyjny
Regulamin Organizacyjny WIJHARS w Bydgoszczy
Rozdział I. Postanowienia ogólne
§ 1
- Regulamin Organizacyjny Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych w Bydgoszczy, zwanego w dalszej treści Wojewódzkim Inspektoratem, określa organizację wewnętrzną, zadania komórek organizacyjnych oraz zakres i zasady kierowania Pracą Inspektoratu.
- Siedziba Wojewódzkiego Inspektoratu znajduje się w Bydgoszczy przy ulicy Hetmańskiej 28.
- Zasięg działania Wojewódzkiego Inspektoratu obejmuje województwo kujawsko–pomorskie.
§ 2
Użyte w niniejszym regulaminie określenia oznaczają:
- Inspekcja – Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych;
- Główny Inspektor – Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych;
- Wojewoda – Wojewodę Kujawsko – Pomorskiego;
- Wojewódzki Inspektor – Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych;
- Główny Inspektorat – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych;
- Wojewódzki Inspektorat – Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych w Bydgoszczy;
- kierownik – osobę odpowiedzialną za prawidłową organizację i realizację zadań wynikających z zakresu działania kierowanej przez nią komórki organizacyjnej;
- zakres działania – zadania nałożone na określoną komórkę organizacyjną;
- artykuły rolno–spożywcze – produkty rolne, runo leśne, dziczyznę, organizmy morskie i słodkowodne w postaci surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych, otrzymywanych z tych surowców i półproduktów, w tym środki spożywcze;
- żywność (środek spożywczy) – każdą substancję lub produkt w rozumieniu art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002 r. z późn. zm.);
- obrót – czynności w rozumieniu art. 3 pkt. 8 rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku, ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE. L31 z 28.01.2002 r. z póź. zm.);
- jakość handlowa – cechy artykułu rolno–spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, nieobjęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi;
- opakowany środek spożywczy – określoną ilość środka spożywczego przeznaczoną w takiej postaci dla konsumenta finalnego lub do zakładu żywienia zbiorowego, umieszczoną w opakowaniu, przed oferowaniem konsumentowi lub do zakładu żywienia zbiorowego, w taki sposób, że zmiana zawartości jest niemożliwa bez otwarcia lub zmiany tego opakowania, bez względu na to, czy opakowanie obejmuje cały środek spożywczy lub jego część;
- konsument finalny – konsumenta finalnego, w rozumieniu art.3 pkt 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- przepisy prawne – rozporządzenia UE, ustawy, rozporządzenia, zarządzenia;
- wewnętrzne akty normatywne - procedury, instrukcje oraz wytyczne.
§ 3
Wojewódzki Inspektorat działa na podstawie:
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno–spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 września 2002 roku w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych (Dz. U. nr 154 poz. 1279 z póź. zm);
- przepisów wykonawczych do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych;
- ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 869 z późn. zm.);
- rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie określania stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej (Dz.U. z 2016 r., poz. 125 z późn. zm.);
- obowiązującego Statutu Kujawsko–Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy;
- obowiązującego Statutu Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy;
- niniejszego regulaminu.
Rozdział II. Zadania Inspektoratu
§ 4
-
Do zakresu działania Wojewódzkiego Inspektoratu w szczególności należy:
-
kontrola przestrzegania przepisów o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych, w tym w zakresie ochrony interesów i praw konsumentów finalnych;
-
nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
-
kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
-
kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym kontrola graniczna tych artykułów,
-
dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
-
powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (systemu RASF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
-
kontrola artykułów rolno-spożywczych oznakowanych chronionymi nazwami pochodzenia, chronionymi oznaczeniami geograficznymi albo nazwami gwarantowanych tradycyjnych specjalności, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych albo gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach,
-
kontrola wyrobów winiarskich oznakowanych chronionymi nazwami pochodzenia lub chronionymi oznaczeniami geograficznymi, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach,
-
kontrola napojów spirytusowych oznakowanych chronionymi oznaczeniami geograficznymi, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych oznaczeń geograficznych oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach,
-
kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem jakościowym stosowanym fakultatywnie „produkt górski”, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych,
-
kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym w rozumieniu przepisów ustawy bezpieczeństwie żywności i żywienia,
-
kontrola oznakowania wprowadzanych do obrotu produktów genetycznie zmodyfikowanych (produktów GMO) w rozumieniu ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych,
-
kontrola oznakowania genetycznie zmodyfikowanej żywności w zakresie wymagań określonych w przepisach krajowych i wspólnotowych.
-
-
kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
-
kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
-
współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
-
współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcje agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz jednostkami organizacyjnymi uczestniczącymi w realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym;
-
współpraca z organizacjami międzynarodowymi zajmującymi się jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz ich obrotem międzynarodowym lub uczestnictwo w pracach tych organizacji;
-
udzielanie informacji i szkolenie w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych;
-
współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymienianie informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych;
-
wykonywanie zadań określonych w przepisach odrębnych;
-
sprawowanie nadzoru w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do:
-
mięsa drobiowego,
-
jaj,
-
tusz wieprzowych,
-
tusz wołowych,
-
tusz innych zwierząt,
-
mięsa pochodzącego z bydła w wieku do 12 miesięcy,
-
-
kontrola prawidłowości przekazywania danych rynkowych;
-
wydawanie świadectw potwierdzających pochodzenie mięsa wołowego z dorosłych osobników męskich, uprawniających do otrzymania refundacji wywozowych, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej, dotyczących warunków udzielania specjalnych refundacji wywozowych do niektórych rodzajów wołowiny bez kości oraz w przepisach UE dotyczących przyznawania specjalnych refundacji eksportowych w sektorze wołowiny i cielęciny;
-
prowadzenie kontroli ex-post prawidłowości transakcji dokonanych przez przedsiębiorców i finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.
-
-
Wojewódzki Inspektorat realizuje ponadto inne niż określone w powyższych punktach zadania nałożone na Wojewódzkiego Inspektora odrębnymi przepisami, tj. dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynku lnu i konopi uprawianych na włókno, organizmach genetycznie zmodyfikowanych, wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami, organizacji rynku win, ochronie danych osobowych, ochronie informacji niejawnych, dostępie do informacji publicznej, o paszach.
Rozdział III. Organizacja wewnętrzna
§ 5
-
W skład Wojewódzkiego Inspektoratu wchodzą następujące komórki posługujące się przy znakowaniu korespondencji symbolami literowymi wymienionymi w nawiasach:
-
Wydział Kontroli (KO), w tym Sekcja Kontroli Odrębnych (SKO);
-
Wydział Organizacyjno – Administracyjny (OA), w tym Sekcja Sprawozdawczości i Ewidencji (SiE).
-
-
Wojewódzki Inspektor może utworzyć w ramach wydziałów sekcje, określając cel ich powołania, nazwę, zakres obowiązków, podporządkowanie organizacyjne, może także tworzyć samodzielne stanowiska pracy.
-
Wojewódzki Inspektor może tworzyć oddziały Wojewódzkiego Inspektoratu dla realizacji określonych zadań. Utworzenie oddziału wymaga zgody Głównego Inspektora.
-
Wojewódzki Inspektor może wyznaczyć Pełnomocnika do spraw Systemu Zarządzania Jakością spośród pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu. Pełnomocnik powinien być przeszkolony w zakresie Systemu Zarządzania Jakością oraz posiadać uprawnienia audytora wewnętrznego.
-
Przy Wojewódzkim Inspektoracie działają rzeczoznawcy wpisani do rejestru rzeczoznawców prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora przy pomocy Wojewódzkiego Inspektoratu.
-
Obsługę prawną Inspektoratu prowadzi Kancelaria Prawnicza.
-
Administrowanie systemami informatycznymi prowadzone jest przez firmę zewnętrzną.
Rozdział IV. Kierowanie i zarządzanie Inspektoratem
§ 6
-
Wojewódzki Inspektor wykonuje w imieniu Wojewody Kujawsko –Pomorskiego zadania wynikające z kompetencji Inspekcji.
-
Wojewódzki Inspektor jest w województwie kujawsko – pomorskim organem właściwym w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego w sprawach należących do zakresu zadań i kompetencji Inspekcji.
-
Wojewódzkim Inspektoratem kieruje Wojewódzki Inspektor przy pomocy swojego Zastępcy, Kierowników Wydziałów i ich Zastępców.
-
Wojewódzki Inspektor wykonuje funkcje przewidziane w ustawie o służbie cywilnej dla Dyrektora Generalnego Urzędu, w tym dokonuje czynności z zakresu prawa pracy wobec osób zatrudnionych w Wojewódzkim Inspektoracie.
-
Czynności wynikające ze stosunku pracy wobec Wojewódzkiego Inspektora oraz jego zastępcy wykonuje Wojewoda w porozumieniu z Głównym Inspektorem.
-
W przypadku nieobecności Wojewódzkiego Inspektora Wojewódzkim Inspektoratem kieruje Zastępca Wojewódzkiego Inspektora lub osoba wyznaczona na podstawie pisemnego upoważnienia Wojewódzkiego Inspektora, w którym określony zostaje zakres zastępstwa.
§ 7
-
Wojewódzki Inspektor odpowiada przed Głównym Inspektorem za prawidłowe wykonanie zadań objętych zakresem działania Inspekcji oraz Wojewodą Kujawsko-Pomorskim za prawidłowe funkcjonowanie Wojewódzkiego Inspektoratu, a w szczególności za:
-
organizację działalności Wojewódzkiego Inspektoratu poprzez celowe dysponowanie pracownikami i nadzór nad ich pracą,
-
wykonanie budżetu i gospodarowanie mieniem Wojewódzkiego Inspektoratu,
-
sprawy osobowe i sprawy wynikające ze stosunku pracy pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu.
-
§ 8.
-
Wojewódzki Inspektor:
-
wykonuje w imieniu Wojewody zadania i kompetencje Inspekcji określone w przepisach, w ramach zespolonej administracji wojewódzkiej, zgodnie z kierunkami działania Inspekcji ustalonymi przez Głównego Inspektora;
-
reprezentuje Wojewódzki Inspektorat wobec Głównego Inspektora, Wojewody, innych jednostek i organów kontroli państwowej, a także wobec osób fizycznych i prawnych w sprawach objętych zakresem działania Wojewódzkiego Inspektoratu;
-
wykonuje swoje zadania i kompetencje przy pomocy Wojewódzkiego Inspektoratu;
-
ustala regulamin i strukturę organizacyjną oraz Statut Inspekcji i przedkłada do zatwierdzenia Wojewodzie;
-
zatwierdza plany pracy Wojewódzkiego Inspektoratu i nadzoruje ich wykonanie;
-
wydaje decyzje i postanowienia w sprawach należących do zakresu działania i kompetencji Wojewódzkiego Inspektoratu;
-
wydaje akty prawa wewnętrznego: regulaminy, instrukcje i zarządzenia wewnętrzne,
-
zarządza kontrolę wewnętrzną w Wojewódzkim Inspektoracie i prowadzi nadzór nad jej przebiegiem;
-
podejmuje decyzje w sprawach pracowniczych dotyczących: zatrudniania, wynagradzania, awansów, kar i rozwiązywania umów o pracę;
-
sprawuje nadzór nad ochroną informacji niejawnych oraz danych osobowych;
-
udostępnia dane dotyczące wyników kontroli oraz inne informacje z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, o ochronie danych osobowych oraz dostępu do informacji publicznej.
-
§ 9
Wojewódzkiemu Inspektorowi podlegają bezpośrednio następujące komórki organizacyjne:
-
Wydział Kontroli;
-
Wydział Organizacyjno-Administracyjny;
-
Samodzielne stanowiska, zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w spraw określania stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujących członkom korpusu służby cywilnej.
§ 10
Wojewódzki Inspektor może udzielać upoważnień pracownikom Wojewódzkiego Inspektoratu spełniającym wymogi ustawowe do:
-
podejmowania określonych czynności w jego imieniu, w tym do wydawania decyzji administracyjnych;
-
reprezentowania Wojewódzkiego Inspektora w postępowaniu przed organami państwowymi i Sądami;
-
przeprowadzania kontroli w sprawach należących do zakresu działania Inspektoratu.
§ 11
Zastępca Wojewódzkiego Inspektora pełni obowiązki służbowe Wojewódzkiego Inspektora w razie jego nieobecności z wyłączeniem prawa do ustanawiania bądź zmiany wewnętrznych aktów prawnych, podejmowania decyzji kadrowych.
§ 12
Wydziałem Organizacyjno-Administracyjnym kieruje Kierownik Wydziału Administracji w osobie Głównego Księgowego. Zakres zadań i obowiązków Głównego Księgowego określają odrębne przepisy.
§ 13
-
Wydziałem Kontroli oraz Wydziałem Organizacyjno-Administracyjnym kierują kierownicy.
-
Sekcja Kontroli Odrębnych wchodzi w skład Wydziału Kontroli i podlega bezpośrednio kierownikowi Wydziału.
-
Sekcja Sprawozdawczości i Ewidencji wchodzi w skład Wydziału Organizacyjno -Administracyjnego i podlega bezpośrednio kierownikowi Wydziału.
-
Zakres zadań i obowiązków kierowników wynika z zakresu działania kierowanych przez nich komórek organizacyjnych.
-
Do zadań i obowiązków kierowników Wydziału Kontroli i Wydziału Organizacyjno-Administracyjnego należy:
-
planowanie, właściwa organizacja i sprawne funkcjonowanie komórki;
-
przydzielanie zadań podległym pracownikom;
-
sprawowanie nadzoru nad terminową realizacją zadań i rozstrzyganie o sposobie załatwienia spraw;
-
informowanie Wojewódzkiego Inspektora o problemach związanych z realizacją zadań i funkcjonowaniem podległej komórki;
-
sprawowanie kontroli wewnętrznej w nadzorowanej komórce organizacyjnej;
-
przygotowanie wyczerpujących danych w sprawach kierowanych do konsultacji lub podpisu Wojewódzkiego Inspektora lub jego Zastępcy;
-
nadzór nad przestrzeganiem procedur, utrzymaniem i doskonaleniem systemu zarządzania jakością;
-
sporządzanie zgodnie z zasadami techniki prawotwórczej projektów zarządzeń Wojewódzkiego Inspektora w zakresie prac komórek organizacyjnych;
-
składanie zapotrzebowania na materiały lub usługi niezbędne do realizacji planowych zadań komórek organizacyjnych;
-
podpisywanie korespondencji wynikającej z załatwianych spraw – w zakresie udzielonych upoważnień;
-
sprawdzanie i zatwierdzanie pod względem merytorycznym delegacji pracowniczych;
-
sprawowanie nadzoru nad czasem i dyscypliną pracy, przestrzeganiem przez podległych pracowników obowiązujących przepisów w zakresie prowadzonych spraw, ochrony informacji niejawnych oraz bhp i ppoż.;
-
przestrzeganie zasad postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych określonych w przepisach o ochronie danych osobowych;
-
koordynację urlopów podległych pracowników,
-
występowanie z wnioskami dotyczącymi spraw pracowniczych w zakresie:
-
awansowania, wyróżniania i karania pracownika,
-
zmiany warunków pracy i płacy,
-
-
-
W czasie nieobecności kierownika komórki organizacyjnej zastępuje go wyznaczony przez Wojewódzkiego Inspektora Zastępca Kierownika Wydziału.
-
Kierownik jednej komórki organizacyjnej współdziała z kierownikami innych komórek organizacyjnych w sprawach wymagających kompleksowego załatwienia.
Rozdział V. Uprawnienia i obowiązki pracowników
§ 14
-
Pracownik podlega bezpośrednio kierownikowi komórki organizacyjnej, od którego otrzymuje zadania i polecenia służbowe i przed którym jest odpowiedzialny za wyniki swojej pracy.
-
Zakres czynności pracowników wynika z opisu stanowiska pracy, zakresu czynności oraz zadań przydzielonych poszczególnym pracownikom przez kierownika komórki organizacyjnej i zatwierdzanym przez Wojewódzkiego Inspektora.
-
Pracownicy zobowiązani są do prawidłowej realizacji przydzielonych im zadań i poleceń służbowych, w tym:
-
gromadzenia wyczerpujących danych w zakresie rozpatrywanych spraw służbowych,
-
przestrzegania obowiązujących procedur, regulaminów i instrukcji,
-
przedkładania propozycji załatwienia przydzielonej im sprawy,
-
terminowego opracowania projektów dokumentów.
-
-
Pracownicy zobowiązani są do przestrzegania ustalonych procedur oraz utrzymania i doskonalenia systemu zarządzania jakością.
-
Do uprawnień i obowiązków pracowników należy:
-
znajomość przepisów prawa, szczególnie w zakresie wykonywanych zadań służbowych Inspekcji,
-
terminowe wykonywanie powierzonych prac zgodnie z obowiązującym prawem oraz kodeksem etyki urzędnika,
-
właściwe i godne reprezentowanie Inspekcji,
-
przestrzeganie ustawy o ochronie informacji niejawnych oraz ustawy o ochronie danych osobowych,
-
współdziałanie z komórkami organizacyjnymi Głównego Inspektoratu i Urzędu Wojewódzkiego w zakresie spraw służbowych,
-
głaszanie uwag, propozycji i wniosków zmierzających do usprawnienia realizacji zadań, poprawy organizacji pracy i bhp,
-
zgłaszanie kierownikom komórek organizacyjnych zapotrzebowania na materiały lub usługi niezbędne do realizacji bieżących zadań,
-
podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz doskonalenie swoich umiejętności,
-
przestrzeganie dyscypliny i czasu pracy, dbałość o dobrą atmosferę w miejscu pracy,
-
właściwy stosunek do interesantów, podwładnych, współpracowników i przełożonych,
-
przestrzeganie drogi służbowej, obowiązujących regulaminów, instrukcji kancelaryjnej i archiwalnej,
-
dbałość o porządek i estetykę miejsca pracy,
-
-
Obowiązki i prawa pracowników regulują odrębne przepisy, a w szczególności ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. 2020 r. poz.265 z późn. zm.) i ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks Pracy (Dz. U z 2019 r. poz. 1040 z późn. zm.).
Rozdział VI. Zakresy działania komórek organizacyjnyc
§ 15
-
Do zakresu działania Wydziału Kontroli należy nadzór nad jakością handlową artykułów rolno- spożywczych, a w szczególności:
-
opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
-
opracowywanie projektów programów kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu,
-
dokonywanie oceny jakości handlowej artykułów rolno–spożywczych, pobieranie próbek, wydawanie w imieniu organu „Świadectw jakości handlowej”;
-
przeprowadzanie kontroli planowych i doraźnych artykułów rolno–spożywczych w obrocie, produkcji, w tym w zakresie usług gastronomicznych (na rynku krajowym);
-
przeprowadzanie kontroli artykułów rolno–spożywczych wywożonych za granicę oraz przywożonych z zagranicy, prowadzenie w tym zakresie sprawozdawczości w ramach Zintegrowanego Systemu Informatycznego;
-
kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
-
kontrola artykułów rolno-spożywczych w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz posiadających zarejestrowane, chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne, gwarantowane tradycyjne specjalność lub nazwy specjalnego charakteru;
-
kontrola jakości handlowej paszy przeznaczone dla zwierząt domowych z wyłączeniem obrotu tymi paszami, prowadzonego przez zakłady lecznicze dla zwierząt;
-
weryfikacja zakładów ubojowych w zakresie obowiązku klasyfikowania tusz wołowych i wieprzowych, prowadzenie kontroli klasyfikacji tusz wg systemu EUROP, sprawozdawczość związana z realizacją kontroli EUROP (prowadzenie rejestru, przygotowywanie sprawozdań);
-
nadzór nad mięsem wołowym objętym specjalnymi refundacjami wywozowymi;
-
kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych dobrowolnymi, fakultatywnymi określeniami jakościowymi np.: „ produkt górski”, „ produkt polski” itp.;
-
kontrola jakości artykułów rolno-spożywczych produkowanych i wprowadzanych do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego;
-
kontrola jakości handlowej żywności genetycznie zmodyfikowanej, tzn. żywności zawierającej GMO lub wyprodukowana przy użyciu GMO;
-
kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
-
kontrola prawidłowości transakcji ex-post;
-
opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu pracy wydziału;
-
prowadzenie postępowań administracyjnych oraz przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych.
-
-
Do zakresu działań Sekcji kontroli odrębnych należy:
-
kontrola płatności objętych systemem finansowania z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej (kontrola ex-post);
-
przeprowadzanie kontroli artykułów rolno–spożywczych, w tym w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz przywożonych/wywożonych z za granicy;
-
gromadzenie i analiza danych w ramach Zintegrowanego Systemu Informatycznego (sprawozdawczość).
-
§ 16
-
Do zakresu działania Wydziału Organizacyjno-Administracyjnego należy:
-
prowadzenie gospodarki finansowej
-
opracowywanie projektów dochodów i wydatków budżetowych Wojewódzkiego Inspektoratu, w tym wydatków inwestycyjnych;
-
sporządzanie sprawozdań finansowych i statystycznych oraz analiz z działalności budżetowo–gospodarczej;
-
prowadzenie spraw rachunkowo–kasowych, operacji bankowych i księgowości;
-
prowadzenie spraw związanych z wynagradzaniem pracowników;
-
rozliczanie delegacji służbowych pracowników;
-
prowadzenie dokumentacji związanej z flotą samochodów służbowych;
-
prowadzenie spraw związanych z zamówieniami publicznymi i zaopatrzeniem materiałowo–technicznym;
-
prowadzenie spraw osobowych, bhp pracowników, prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów prawa pracy, porządku i dyscypliny pracy;
-
prowadzenie kancelarii ogólnej, sekretariatu;
-
przygotowywanie projektów zarządzeń, umów i innych dokumentów dotyczących zakresu działania Wojewódzkiego Inspektoratu do przedłożenia Wojewódzkiemu Inspektorowi;
-
prowadzenie spraw szkolenia zawodowego pracowników;
-
wykonywanie innych prac związanych z działalnością Wojewódzkiego Inspektoratu;
-
prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno–spożywczych;
-
prowadzenie rejestru i nadzór nad rzeczoznawcami;
-
sporządzanie doraźnych oraz okresowych sprawozdań i informacji z zakresu działania Wojewódzkiego Inspektoratu;
-
przygotowywanie szkoleń organizowanych przez Inspektorat;
-
przyjmowania i przygotowywanie informacji do powiadamiania podpunktu krajowego; punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno–spożywczych;
-
gromadzenie i analiza danych w ramach Zintegrowanego Systemu Informatycznego (sprawozdawczość);
-
obsługa techniczna Biuletynu Informacji Publicznej oraz strony internetowej;
-
przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków, prowadzenie rejestru skarg i wniosków oraz dokonywanie analizy trybu rozpatrzenia skargi;
-
prowadzenie punktu konsultacyjno–informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
-
prowadzenie spraw związanych z obroną cywilną na szczeblu zakładowym.
-
Rozdział VII. Ogólny tryb załatwiania spraw
§ 17
-
Uprawnienia do podpisywania pism wynikających z zakresu ustalonego obszarem działania Wojewódzkiego Inspektoratu posiadają Wojewódzki Inspektor oraz jego Zastępca w granicach kompetencji określonych przez Wojewódzkiego Inspektora. Zakresy uprawnień Wojewódzkiego Inspektora i jego Zastępcy ustalono w osobnych dokumentach
-
Pisma podpisywane przez Wojewódzkiego Inspektora lub jego Zastępcę powinny być parafowane na kopiach przez osoby prowadzące sprawy, kierowników komórek organizacyjnych, a w zakresie księgowości, przez Głównego Księgowego lub osoby ich zastępujące.
-
Podpisywanie pism dokonywane jest jednoosobowo, z wyjątkiem przypadków określonych odrębnymi pismami.
-
Przelewy i inne dokumenty obrotu pieniężnego i materiałowego, jak również inne dokumenty o charakterze rozliczeniowym stanowiącym podstawę do otrzymania lub wydatkowania środków pieniężnych Wojewódzkiego Inspektoratu podpisują jako dysponenci: Wojewódzki Inspektor oraz Główny Księgowy.
-
Z tytułu podpisywanej korespondencji Wojewódzki Inspektor odpowiada za zgodność ze stanem prawnym oraz merytoryczne i terminowe załatwienie spraw.
-
Przyjmowanie i koordynowanie rozpatrywania skarg i wniosków wpływających do Wojewódzkiego Inspektoratu należy do Wydziału Organizacyjno-Administracyjnego.
-
W razie ustnego lub telefonicznego zgłoszenia skarg i wniosków, przyjmujący sporządza protokół przyjęcia skargi lub wniosku. Protokół przyjęcia skargi lub wniosku podpisuje przyjmujący.
-
Przyjmowanie interesantów w sprawach skarg i wniosków przez Wojewódzkiego Inspektora i jego Zastępcę odbywa się w godzinach urzędowania Inspektoratu od godz. 7.30 do 15.30 i/lub przez dyżurujących pracowników w poniedziałki w godzinach od 15.30 do 17.00.
-
Posłowie, senatorowie, radni oraz kierownicy służb, inspekcji i straży wojewódzkich w sprawach służbowych przyjmowani są poza kolejnością.
§ 18
Informacji w sprawach dotyczących działalności Wojewódzkiego Inspektoratu dla przedstawicieli środków masowego przekazu udziela Wojewódzki Inspektor. W szczególnych przypadkach może on imiennie upoważnić inne osoby.
Rozdział VIII. Postanowienia końcowe
§ 19
-
W trybie zarządzenia wewnętrznego Wojewódzkiego Inspektora regulowane są:
-
regulamin pracy;
-
regulamin Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych;
-
instrukcja w sprawie sporządzania i obiegu dokumentów.
-
-
W odrębnym trybie regulowane są:
-
instrukcja kancelaryjna;
-
instrukcja archiwalna;
-
zakładowy plan kont;
-
system zarządzania jakością.
-
§ 20
Zmiana treści regulaminu organizacyjnego wymaga trybu właściwego dla jego ustalania.
Materiały
Schemat OrganizacyjnySchemat_organizacyjny.pdf 0.25MB
- Pierwsza publikacja:
- 13.01.2022 09:45 Jerzy Dąbrowski
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Waldemar Sieńko
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Regulamin Organizacyjny | 1.0 | 13.01.2022 09:45 Jerzy Dąbrowski |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP