W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

29.11.2023

Obraz połączony powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej. WIJHARS w Bydgoszczy przeprowadził kontrolę zgodności procesu produkcji Powideł Śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (ChOG)  ze specyfikacją.

Komisja Europejska 6 lipca 2023 r. zarejestrowała nazwę „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)  w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych  produkty rolne lub środki spożywcze mogą zostać wyróżnione poprzez stosowanie następujących rodzajów oznaczeń:

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP),
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG),
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

 

Chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indications) oznacza nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, który pochodzi z tego regionu, miejsca lub kraju. Produkt ten posiada szczególną specyficzną jakość, reputację, cieszy się uznaniem lub też posiada inne cechy przypisywane temu pochodzeniu geograficznemu. W przypadku „Powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

„Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej. Wytwarzane są z dojrzałych owoców śliwy domowej (łac. Prunus domestica L.) odmiany „Węgierka Zwykła”, która wysmażana jest na gęstą ciemnobrązową mieszaninę. „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” mają konsystencję gęstej mieszaniny owocowej z fragmentami skórek owoców o powierzchni lśniącej, bardziej zestalonej. Posiadają barwę ciemnego brązu z odcieniem bordowym, na przekroju jaśniejszą z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy oraz nutą karmelu i dymu. Przy produkcji nie stosuje się dodatku cukrów poza naturalnie występującymi w owocach. Do wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły zużywa się nie mniej niż 3 kg owoców. Minimum 75% owoców użytych do wytworzenia powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego – z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego oraz z województwa pomorskiego – z powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego.

Opis produktu z którego wynikają powyższe zapisy jest nieodłącznym element specyfikacji, którą musi spełniać producent ubiegający się o możliwość stosowania nazwy „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły”. Na wniosek producenta, Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy przeprowadzili kontrolę urzędową w zakresie zgodności produktu „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” ze specyfikacją zamieszczoną w Publikacji wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (2023/C 96/10) "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" Nr UE: PGI-PL-02811 - 9.11.2021 ChOG (X) (Dz. Urz. UE C 96 z 15.3.2023, s. 30). Szczegółowa kontrola wraz z pobraniem próbek do badań laboratoryjnych wykazała, iż proces produkcji produktu gotowego Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (szczegóły dotyczące partii wskazane we wniosku) jest zgodny z wymaganiami Publikacji wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (2023/C 96/10) „Powidła śliwkowa z Doliny Dolnej Wisły” nr UE: PGI-PL-02811 – 9.11.2021 (Dz. Urz. UE C 96 z 15.3.2023, s. 30).

W dniu 28.11.2023 r. Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy przedstawicielowi kontrolowanego podmiotu wydał Świadectwo jakości nr 1/2023/04 na okres od dnia 28.11.2023 r. do dnia 27.11.2024 r., potwierdzające zgodność procesu produkcji produktu rolnego lub środka spożywczego ze specyfikacją Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" Nr UE: PGI-PL-02811 - 9.11.2021.

 

Należy zauważyć, że jest to pierwsze wydane świadectwo przez tutejszy inspektorat odnośnie „Powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły”.

Na stronie internetowej IJHARS można znaleźć aktualną listę wszystkich polskich produktów wpisanych do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, a także wiele innych informacji na ich temat, pod linkiem:

https://www.gov.pl/web/ijhars/produkty-tradycyjne-i-regionalne

Więcej informacji o „Powidłach Śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” można znaleźć m.in. w jej specyfikacji, która jest dostępna na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod linkiem:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-zarejestrowane-jako-chronione-nazwy-pochodzenia-chronione-oznaczenia-geograficzne-oraz-gwarantowane-tradycyjne-specjalnosci

Z kolei informacje o wszystkich unijnych produktach chronionych oraz ich specyfikacjach są dostępne na platformie eAmbrosia, pod linkiem: https://ec.europa.eu/agriculture/eambrosia/geographical-indications-register/

{"register":{"columns":[]}}