W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szkolenie rzeczoznawców w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw

zdjęcie przedstawia fragment postaci kontrolera sprawdzającego jakość owoców znajdujących się w pudle kartonowym na stole inspekcyjnym

WIJHARS w Bydgoszczy organizuje szkolenia dla rzeczoznawców w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw

Kandydatów prosimy o przesyłanie zgłoszeń na szkolenie.

Zatrudnianie, rzeczoznawców jest jednym z warunków umożliwiających stosowania specjalnego oznakowanie.

Specjalne oznakowania opakowań

Warunki i korzyści ze stosowania wzoru specjalnego oznakowania opakowań świeżych owoców i warzyw

Podmioty spełniające poniższe kryteria mogą zostać zaliczeni przez Wojewódzkiego Inspektora do grupy handlowców, zapewniającej wysoki stopień gwarancji zgodności z normami handlowymi wprowadzanych do obroty świeżych owoców i warzyw. W związku z niskim ryzykiem wystąpienia niewłaściwej jakości częstotliwość obowiązkowych kontroli w może zostać zmniejszona.

Zgodnie z art. 12 rozporządzenia nr 543/2011 Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom świeżymi owocami i warzywami na stosowanie, przy etykietowaniu każdego opakowania świeżych  owoców i warzyw, specjalnego wzoru oznakowania opakowań, przedstawionego w załączniku II do rozporządzenia nr 543/2011.

Zezwolenie na korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw wydawane jest w drodze decyzji administracyjnej.

Stosowanie wzoru specjalnego oznakowania opakowań daje handlowcom możliwość wywozu świeżych owoców i warzyw do krajów trzecich bez Świadectwa zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw.

Handlowcy posiadający zezwolenie na korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw:

  • zobowiązani są do informowania Wojewódzkiego Inspektora o zamiarze wywozu do krajów trzecich każdej partii świeżych owoców i warzyw opatrzonych wzorem specjalnego oznakowania,
  • uprawnieni są do wywozu świeżych owoców i warzyw, oznakowanych wzorem specjalnego oznakowania, wyłącznie na podstawie numeru decyzji zezwalającej na stosowanie wzoru, bez konieczności otrzymania Świadectwa zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw,
  • podlegają kontrolom wyrywkowym w miejscu prowadzenia działalności, w zakresie spełniania kryteriów warunkujących posiadanie zezwolenia na stosowanie wzoru specjalnego oznakowania.

Na etapie eksportu prowadzone będą kontrole wyrywkowe partii świeżych owoców i warzyw opatrzonych wzorem specjalnego oznakowania, w zakresie zgodności z wymaganiami norm handlowych.

Szczegółowe wymagania jakie muszą spełniać handlowcy aby uzyskać zezwolenie na korzystanie ze wzoru specjalnego oznakowania opakowań świeżych owoców i warzyw

Handlowcy ubiegający się o korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw, muszą spełniać następujące kryteria:

  1. wykazywać zgodność towaru z normami handlowymi w przypadku minimum 90% partii skontrolowanych przez wszystkie wojewódzkie inspektoraty, w ramach kontroli urzędowych świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych na wszystkich etapach obrotu (rynek wewnętrzny, import, eksport), w okresie ostatnich 12 miesięcy,
  2. przekazać do wojewódzkiego inspektora, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę handlowca, informacje o których mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu, na Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu, udostępnionym na stronie internetowej Inspekcji,
  3. zatrudniać rzeczoznawcę/ów w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, którzy przeprowadzają kontrole zgodności wszystkich partii towarów wysyłanych,
  4. prowadzić rejestr wszystkich przeprowadzanych kontroli wewnętrznych świeżych owoców i warzyw, w wersji elektronicznej lub papierowej,
  5. posiadać system wewnętrznej kontroli jakości świeżych owoców i warzyw, obejmujący między innymi:
  • systematyczne kontrole skupowanych, pakowanych i wysyłanych przez siebie świeżych owoców i warzyw, zgodnie z metodą opisaną w załączniku V do rozporządzenia nr 543/2011,
  • system identyfikacji wszystkich partii dostarczanych i wysyłanych przez danego handlowca, z możliwością identyfikacji pierwotnych dostawców,
  • plan pobierania próbek owoców i warzyw dostosowany do specyfiki handlowca,
  • sposób postępowania handlowca w przypadku, gdy wewnętrzna kontrola wykaże, że owoce i warzywa nie spełniają wymagań norm handlowych określonych w przepisach Unii Europejskiej, np.: zmiana oznakowania, przesortowanie do niższej klasy jakości, przeznaczenie do przetwórstwa, na paszę lub dla organizacji charytatywnych,
  1. znakować opakowania owoców i warzyw zgodnie z przepisami unijnymi oraz krajowymi,
  2. zamieszczać w dokumentach towarzyszących partii stosowne informacje, o których mowa w art. 5 ust. 4 rozporządzenia nr 543/2011,
  3. posiadać i nadzorować wyposażenie niezbędne do przeprowadzania kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw będących przedmiotem obrotu handlowego, np. kalibrownica do ustalania wielkości owoców i warzyw, penetrometr do oznaczania twardości, refraktometr do oznaczania zawartości ekstraktu refraktometrycznego,
    w zależności od gatunków owoców i warzyw, będących przedmiotem działalności handlowca,
  4. zapewniać właściwe przechowywanie, przygotowanie, ważenie (legalizowane wagi) i pakowanie świeżych owoców i warzyw, w zależności od gatunków owoców i warzyw, będących przedmiotem działalności handlowca.

 

{"register":{"columns":[]}}