W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki kontroli jakości kozich i owczych przetworów mlecznych

Baner kozie owcze sery

Kontrola IJHARS produktów z mleka koziego i owczego tylko w jednym przypadku wykazała niedeklarowaną obecność mleka krowiego.

Podczas kontroli sprawdzono czy informacje na etykietach o rodzaju używanego mleka są wiarygodne. Zweryfikowano również pozostałe elementy oznakowania oraz pobrano próbki do badań laboratoryjnych. Dodatkowo ocenie poddano cechy organoleptyczne wybranych produktów. Produktami priorytetowymi były: przetwory mleczne kozie, owcze oraz mieszane (kozie/owcze bez dodatku mleka krowiego), w tym: mleko, sery i serki oraz mleczne napoje fermentowane.
Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w III kwartale 2024 roku w całej Polsce.
Jakość produktów kozich i owczych skontrolowano w 43 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 15 (34,9% skontrolowanych).

Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 67 partii. Nieprawidłowości wykazano w 4 partiach (6%).
Stwierdzono:

  • obecność mleka krowiego w serze deklarowanym jako „z mleka owczego”;
  • zaniżoną zawartość soli w serach w stosunku do deklaracji wskazanej w tabeli wartości odżywczej;
  • zawyżoną zawartość tłuszczu w mleku w stosunku do deklaracji podanej na opakowaniu.

Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 90 partii, z czego 19 zakwestionowano (21,1%).
Stwierdzono m. in.:

  • bezprawne zastosowanie nazw „feta” i „halloumi”, które są zarezerwowane dla produktów zarejestrowanych przez Komisję Europejską jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP);
  • wprowadzanie w błąd poprzez stosowanie deklaracji „100% mleko kozie”, sugerującej szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy każdy przetwór mleczny zawierający w nazwie określenie „kozi” powinien zawierać wyłącznie mleko kozie;
  • bezprawne użycie w logo podmiotu określenia „gospodarstwo ekologiczne”, przy braku stosownej certyfikacji;
  • brak wskazania w oznakowaniu wszystkich obowiązkowych informacji, np. warunków przechowywania.

Dodatkowo w przypadku 8 partii skontrolowano cechy organoleptyczne nie stwierdzając nieprawidłowości w tym zakresie.

Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 6 kar pieniężnych oraz wydali 6 zaleceń pokontrolnych.
Dodatkowo nałożyli 1 mandat karny na osobę odpowiedzialną.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.


Konsumencie! Kupując kozie lub owcze przetwory mleczne zwróć uwagę, że:
Produkty określane jako „… z mleka owczego” lub „… kozi” itp. nie mogą zawierać mleka pochodzącego od innego gatunku zwierząt niż wskazany w nazwie. Komunikaty typu „100% mleka koziego” na takich produktach są błędne i nie powinny być stosowane.
Nazwy serów Feta oraz Halloumi są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP). Nazwy produktów zarejestrowane jako ChNP to nazwy, które mają najmocniejsze powiązania z miejscem geograficznym, w którym te produkty są wytwarzane. Cały proces technologiczny czyli produkcja, przetwarzanie i przygotowywanie takiego produktu odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym. Nazw zarejestrowanych nie można zatem stosować dla przypadkowych produktów. Niedozwolone są również określenia nawiązujące do nazw zarejestrowanych, typu „a la Feta” „a la Halloumi”, w stylu Feta”, „jak Halloumi” itp.

Źródło: GIJHARS

{"register":{"columns":[]}}