Struktura organizacyjna WIJHAR-S w Gdańsku
Wojewódzkim Inspektoratem kieruje Wojewódzki Inspektor przy pomocy zastępcy i kierowników wydziałów organizacyjnych.
Siedzibą Wojewódzkiego Inspektoratu jest miasto Gdynia.
Wojewódzki Inspektor realizuje swoje zadania na terenie województwa pomorskiego.
Wojewódzki Inspektor odpowiada przed:
- Głównym Inspektorem za prawidłowe i pełne wykonanie zadań objętych zakresem działania Inspekcji,
- Wojewodą za prawidłowe wykonanie zleconych zadań.
W skład Wojewódzkiego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne i stanowiska:
I. Wydział Kontroli
Do zadań Wydziału należy w szczególności:
Przeprowadzanie kontroli planowych i pozaplanowych artykułów rolno-spożywczych, w tym wywożonych za granicę
i przywożonych z zagranicy, w zakresie jakości handlowej oraz warunków składowania i transportu.
- Dokonywanie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne albo nazwy specyficznego charakteru.
- Czynności sprawdzające u producentów w rolnictwie ekologicznym w ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi.
- Kontrole prawidłowości klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.
- Kontrole prawidłowości przekazywania informacji rynkowych.
- Wydawanie świadectw potwierdzających pochodzenie mięsa wołowego z dorosłych osobników męskich, uprawniających do otrzymania refundacji wywozowych, specjalnych refundacji eksportowych w sektorze wołowiny i cielęciny.
- Prowadzenie postępowań administracyjnych.
II. Wydział Organizacyjno-Administracyjny
Wydział dzieli się na sekcje:
- Księgowości i Kadr
- Ewidencji i Sprawozdawczości.
Do zadań Wydziału należy w szczególności:
- Prowadzenie gospodarki finansowej, w tym: prowadzenie spraw rachunkowo-kasowych, operacji bankowych
i księgowości, prowadzenie spraw związanych z wynagrodzeniem pracowników, sporządzanie sprawozdań finansowych - i statystycznych oraz analiz z działalności budżetwo- gospodarczej.
- Prowadzenie spraw związanych z zamówieniami publicznymi i zaopatrzeniem materiałowo-technicznym.
- Prowadzenie spraw kadrowych, socjalno-bytowych i BHP pracowników.
- Prowadzenie spraw szkolenia zawodowego pracowników.
- Prowadzenie archiwum zakładowego.
- Prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Prowadzenie rejestru rzeczoznawców.
- Nadzór nad realizacją zadań organizacyjno- administracyjnych, związanych z przygotowaniem egzaminów, składanych
w celu uzyskania uprawnień przez kandydatów na rzeczoznawców. - Prowadzenie postępowań w sprawach skarg i wniosków.
- Wykonywanie zadań w ramach sieci wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych
i środkach żywienia zwierząt (System RASFF) poprzez powiadamianie o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych. - Nadzór nad aktualizacją strony internetowej Inspektoratu, jej redakcja oraz obsługa Biuletynu Informacji Publicznej.
- Wykonywanie zadań dotyczących polityki informacyjnej Inspektoratu (współpraca z mediami).
- Obsługa systemów informatycznych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
III. Pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Jakością
IV. Stanowiska ds. kontroli EX-POST
V. Inspektor Ochrony Danych
Materiały
Statut Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej w GdańskuStatut2020_(9).pdf 1.62MB Regulamin Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Regulamin2020_(8).pdf 3.22MB Schemat Organizacyjny Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Schemat_organizacyjny_WIJHARS_GDAŃSK5_(7).pdf 0.09MB
- Pierwsza publikacja:
- 10.12.2024 10:06 Barbara Bornejko
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Barbara Bornejko
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Struktura organizacyjna WIJHAR-S w Gdańsku | 1.0 | 10.12.2024 10:06 Barbara Bornejko |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP