EUROP Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych
System klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych został stworzony w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Producenci zwierząt rzeźnych dostarczając je do ubojni mogą żądać zapłaty w oparciu o rozliczenie uwzględniające wyniki klasyfikacji tusz.
Drugim ważnym celem było zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi i wołowymi oraz właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie całej UE.
Od dnia akcesji Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej (1 maja 2004 r.), polskie ubojnie mają obowiązek klasyfikowania tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.
Przepisy dotyczące klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych określają obowiązek podjęcia klasyfikacji przez ubojnie oraz obowiązek prowadzenia nadzoru nad klasyfikacją przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nie ma jednak obowiązku stosowania wyników klasyfikacji do rozliczeń zakupu zwierząt rzeźnych z dostawcami
(tj. producentami i pośrednikami). Przepisy UE nakładają na ubojnie obowiązek powiadamiania dostawców bydła oraz trzody chlewnej o wynikach klasyfikacji tusz, niezależnie od stosowanego sposobu rozliczeń (waga żywa, waga bita ciepła, klasa uformowania i otłuszczenia lub klasa mięsności).
- Pierwsza publikacja:
- 11.12.2024 14:17 Barbara Bornejko
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Barbara Bornejko
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
EUROP Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych | 1.0 | 11.12.2024 14:17 Barbara Bornejko |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP