W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

EUROP Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych

System klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych został stworzony w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Producenci zwierząt rzeźnych dostarczając je do ubojni mogą żądać zapłaty w oparciu o rozliczenie uwzględniające wyniki klasyfikacji tusz.

Drugim ważnym celem było zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi i wołowymi oraz właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie całej UE.

Od dnia akcesji Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej (1 maja 2004 r.), polskie ubojnie mają obowiązek klasyfikowania tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.

Przepisy dotyczące klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych określają obowiązek podjęcia klasyfikacji przez ubojnie oraz obowiązek prowadzenia nadzoru nad klasyfikacją przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nie ma jednak obowiązku stosowania wyników klasyfikacji do rozliczeń zakupu zwierząt rzeźnych z dostawcami
(tj. producentami i pośrednikami). Przepisy UE nakładają na ubojnie obowiązek powiadamiania dostawców bydła oraz trzody chlewnej o wynikach klasyfikacji tusz, niezależnie od stosowanego sposobu rozliczeń (waga żywa, waga bita ciepła, klasa uformowania i otłuszczenia lub klasa mięsności).

 

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
11.12.2024 14:17 Barbara Bornejko
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Barbara Bornejko
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
EUROP Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych 1.0 11.12.2024 14:17 Barbara Bornejko

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}