Statut
Załącznik do zarządzenia nr 130/20 Wojewody Podkarpackiego
STATUT WOJEWÓDZKIEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH W RZESZOWIE
§ 1. 1. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie, zwany dalej „Wojewódzkim Inspektoratem”, jest jednostką organizacyjną rządowej administracji zespolonej podległą Wojewodzie Podkarpackiemu, który nią kieruje, koordynuje i kontroluje jej działalność, zapewnia warunki do skutecznego działania oraz ponosi odpowiedzialność związaną z jej funkcjonowaniem.
2. Centralnym organem administracji rządowej, koordynującym i nadzorującym działalność Wojewódzkiego Inspektoratu jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
§ 2. Siedzibą Wojewódzkiego Inspektoratu jest miasto Rzeszów.
§ 3. Wojewódzki Inspektorat prowadzi działalność w formie jednostki budżetowej.
§ 4. Wojewódzki Inspektorat zapewnia wykonywanie przez Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zadań określonych w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (Dz.U. z 2022 r. poz. 1688 z późn. zm.) oraz w przepisach odrębnych,
w szczególności dotyczących:
1) nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, obejmującego:
a) kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
b) kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym kontrole graniczne tych artykułów,
c) dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
d) powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (systemu RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
e) kontrole artykułów rolno-spożywczych, win i napojów spirytusowych oznakowanych chronionymi nazwami pochodzenia, chronionymi oznaczeniami geograficznymi albo nazwami gwarantowanych tradycyjnych specjalności, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych albo gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz współpracę z jednostkami przeprowadzającymi taką kontrolę w innych państwach,
f) kontrole artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem jakościowym stosowanym fakultatywnie „produkt górski”, o którym mowa w art. 31 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych,
g) kontrole żywności w rolniczym handlu detalicznym w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
h) kontrole oznakowania wprowadzanych do obrotu produktów genetycznie zmodyfikowanych (produktów GMO) w rozumieniu art. 3 pkt 16 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych,
i) kontrole oznakowania genetycznie zmodyfikowanej żywności w zakresie wymagań określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy oraz rozporządzeniu (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącym możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającym dyrektywę 2001/18/WE;
2) kontroli warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
3) kontroli prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
4) współpracy z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
5) współpracy z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcje agencji płatniczych
w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz jednostkami organizacyjnymi uczestniczącymi w realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z działem IIIa ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;
6) współpracy z jednostkami organizacyjnymi uczestniczącymi w realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) przeznaczonych na zwalczanie deprywacji materialnej zgodnie z działem IIIb ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;
7) współpracy z organizacjami międzynarodowymi zajmującymi się jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz ich obrotem międzynarodowym lub uczestnictwa
w pracach tych organizacji;
8) wykonywania badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych na potrzeby realizacji mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej dotyczących organizacji rynków rolnych;
9) wykonywania badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych na potrzeby realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z działem IIIa ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;
10) wykonywania badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych na potrzeby realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) przeznaczonych na zwalczanie deprywacji materialnej zgodnie z działem IIIb ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, zlecanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach zawartego porozumienia;
11) udzielania informacji i szkolenia w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych;
12) współpracy z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymiana informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych;
13) nadzoru w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do:
a) mięsa drobiowego,
b) jaj,
c) tusz wieprzowych,
d) tusz wołowych,
e) tusz innych zwierząt,
f) mięsa pochodzącego z bydła w wieku poniżej 12. miesiąca życia;
14) kontroli sposobu żywienia i warunków chowu zwierząt, jeżeli informacja w tym zakresie została zadeklarowana przy wprowadzaniu artykułu rolno-spożywczego do obrotu;
15) prowadzenia spraw związanych z rolnictwem ekologicznym i produkcją ekologiczną wynikających z przepisów ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej;
16) nadzoru nad obrotem detalicznym paszami przeznaczonymi dla zwierząt domowych, z wyłączeniem obrotu tymi paszami prowadzonymi przez zakłady lecznicze dla zwierząt.
§ 5. Szczegółową organizację oraz tryb pracy Wojewódzkiego Inspektoratu, a także zakres zadań jego poszczególnych komórek organizacyjnych, określa Regulamin organizacyjny Wojewódzkiego Inspektoratu ustalony przez Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i zatwierdzony przez Wojewodę Podkarpackiego.
- Pierwsza publikacja:
- 24.11.2020 14:55 Stanisław Kostka
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Stanisław Kostka
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Statut | 3.0 | 04.07.2023 12:35 Stanisław Kostka |
Statut | 2.0 | 30.05.2022 21:14 Stanisław Kostka |
Statut | 1.0 | 24.11.2020 14:55 Stanisław Kostka |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP