W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Edukacja o Etykiecie Żywności w Zespole Szkół nr 4 w Wałczu

10.09.2024

Dyrekcja i Inspektorzy IJHARS

10 września 2024 r. w Zespole Szkół nr 4 Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu odbyły się zajęcia pod tytułem „Etykieta żywności źródłem mądrości”, prowadzone przez inspektorów IJHARS. Spotkanie miało na celu podniesienie świadomości konsumenckiej wśród uczniów Technikum Gastronomicznego.

Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z kluczowymi zasadami czytania etykiet produktów rolno-spożywczych, co ma pomóc im w podejmowaniu bardziej świadomych decyzji zakupowych. W trakcie zajęć omówiono:

  • Zasady znakowania artykułów rolno-spożywczych,
  • Analizę informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietach,
  • Różnice między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości,
  • Znakowanie chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i oznaczeń geograficznych (ChOG),
  • Analizę żywności modyfikowanej genetycznie oraz zasady jej oznaczania.

Spotkanie było częścią szerokiej inicjatywy edukacyjnej mającej na celu zwiększenie świadomości i odpowiedzialności w zakresie wyborów żywieniowych.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom oraz nauczycielom za aktywny udział. Czekamy na kolejne spotkania, które będą kontynuacją naszej misji edukacyjnej.

Więcej informacji na temat naszych działań i przyszłych wydarzeń można znaleźć na naszym profilu na Facebooku: Strona Facebook WIJHARS w Szczecinie (kliknięcie w odnośnik spowoduje przeniesienie na inną witrynę).

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}