Edukacja o Etykiecie Żywności w Zespole Szkół nr 4 w Wałczu
10.09.2024
10 września 2024 r. w Zespole Szkół nr 4 Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wałczu odbyły się zajęcia pod tytułem „Etykieta żywności źródłem mądrości”, prowadzone przez inspektorów IJHARS. Spotkanie miało na celu podniesienie świadomości konsumenckiej wśród uczniów Technikum Gastronomicznego.
Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z kluczowymi zasadami czytania etykiet produktów rolno-spożywczych, co ma pomóc im w podejmowaniu bardziej świadomych decyzji zakupowych. W trakcie zajęć omówiono:
- Zasady znakowania artykułów rolno-spożywczych,
- Analizę informacji obowiązkowych i dobrowolnych na etykietach,
- Różnice między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości,
- Znakowanie chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i oznaczeń geograficznych (ChOG),
- Analizę żywności modyfikowanej genetycznie oraz zasady jej oznaczania.
Spotkanie było częścią szerokiej inicjatywy edukacyjnej mającej na celu zwiększenie świadomości i odpowiedzialności w zakresie wyborów żywieniowych.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom oraz nauczycielom za aktywny udział. Czekamy na kolejne spotkania, które będą kontynuacją naszej misji edukacyjnej.
Więcej informacji na temat naszych działań i przyszłych wydarzeń można znaleźć na naszym profilu na Facebooku: Strona Facebook WIJHARS w Szczecinie (kliknięcie w odnośnik spowoduje przeniesienie na inną witrynę).