W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność jutra - dzisiejsze wyzwania

06.11.2024

Żywność jutra - dzisiejsze wyzwania. Ulotka

Aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego konsumentów, w tym zafałszowania żywności, właściwe rozumienie etykiet czy prawidłowe oznakowanie żywności ze szczególnym uwzględnieniem alergenów i kraju pochodzenia to najważniejsze tematy prezentacji i paneli merytorycznych FOOD FAKTY SUMMIT, w których wezmą udział przedstawiciele IJHARS na czele z Głównym Inspektorem, Przemysławem Rzodkiewiczem.

Bezprecedensowa w skali i formie platforma wymiany doświadczeń producentów żywności i nowoczesnej myśli polskiej nauki prezentowanej przez przedstawicieli renomowanych uczelni i instytutów badawczych, obejmująca również możliwość dialogu z instytucjami państwowymi stojącymi na straży bezpieczeństwa żywnościowego Polski to wydarzenie, które przez dwa dni (6-7 listopada 2024 r.) skupi uwagę całej branży spożywczej.

Jednym z Partnerów i Patronów wydarzenia jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W merytorycznych debatach poświęconych jakości żywności, zafałszowaniom, oszustwom spożywczym, a także prawidłowemu etykietowaniu produktów spożywczych wezmą udział m.in. Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS oraz współpracownicy Beata Bakalarska, Zastępca Dyrektora Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej i Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji.

- Konsument jest najbardziej wrażliwym ogniwem w łańcuchu spożywczym. Jako IJHARS patrzymy na produkty z jego perspektywy i oceniamy, czy przekazywane mu informacje są prawdziwe. To, czy konsumenci wybiorą z półki konkretny, w dużej mierze zależy właśnie od informacji na etykiecie. Muszą one być jednak prawdziwe i oddawać charakterystykę produktu – podkreśla Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS. - Żywność na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji musi być oznakowana zgodnie zobowiązującymi przepisami. – dodaje Rzodkiewicz.

Z kolei działania IJHARS w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych mają na celu nie tylko ochronę interesów konsumentów, ale stanowią także wsparcie dla przedsiębiorców w spełnieniu wymagań dotyczących produktów wprowadzanych przez nich do obrotu.

W celu skutecznego eliminowania z rynku oszustw żywnościowych niezbędna jest współpraca IJHARS zarówno z innymi organami urzędowej kontroli, jak też z przedsiębiorcami i z przedstawicielami branż.

- Współpraca IJHARS z kontrolowanymi przedsiębiorcami umożliwia szybkie wykrywanie i eliminowanie nieprawidłowości zanim wpłyną one negatywnie na konsumentów i przedsiębiorców. Współpraca ta jest istotnym elementem zapewnienia wysokiej jakości produktów oraz przestrzegania standardów handlowych i norm prawnych w branży spożywczej. – wyjaśniała podczas debaty Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Przedsiębiorcy dzięki współpracy z Inspekcją zyskują nie tylko wiedzę, ale również czas potrzebny na poprawę ewentualnych niedociągnięć i rozwijanie działalności zgodnie z oczekiwaniami rynku.

***

Foodfakty Summit Food4Tomorrow to pierwsze tak duże post pandemiczne spotkanie środowiska nauki, przedstawicieli instytucji centralnych oraz producentów i dystrybutorów żywności w Polsce. Wydarzenie zorganizowane na terenie kampusu Wydziału Chemii Politechniki Łódzkiej obejmuje ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.

 

Misją tego unikalnego projektu jest pokazanie możliwości i potencjału polskiej nauki oraz rozwoju branży spożywczej, dialogu z instytucjami centralnymi i wymiana wiedzy pomiędzy delegatami firm produkcyjnych.

W ciągu dwóch dni ponad 100 prelegentów i ekspertów podzieli się swoją wiedzą z blisko 500 uczestnikami szczytu, debatując na temat żywności jutra.

Podczas spotkań podejmowane będą kluczowe dla branży i nurtujące konsumentów zagadnienia, takie jak m.in.:

  • alternatywne źródła białek, w tym pochodzących z hodowli insektów,
  • wpływ mikrobiomu oraz żywności funkcjonalnej na zdrowie człowieka,
  • nowa żywność, czyli taka, która wcześniej nie była w ogóle spożywana w Europie,
  • aspekty bezpieczeństwa zdrowotnego i ekonomicznego konsumentów, w tym: zafałszowania żywności, alergie pokarmowe i alergeny w żywności,
  • materiały z recyklingu w opakowaniach żywności.

- Formuła projektu zbudowana została z jednoznacznym celem pogłębienia dialogu pomiędzy najważniejszymi ogniwami łańcucha żywności – producentami, inspekcjami oraz nauką – podkreśla Janusz Olejnik, pomysłodawca i organizator przedsięwzięcia, właściciel portalu FoodFakty.

Szczegółowy program oraz wszystkie instytucje zaangażowane w projekt po linkiem -  https://foodfakty.pl/foodfakty-summit-zywnosc-jutra-food4tomorrow-6-7-11-2024-lodz

 

Patronaty

Patronat honorowy na wydarzeniem objął Minister Rolnictwa Pan Czesław Siekierski oraz Prezydent Łodzi Pani Hanna Zdanowska.

Swój udział i patronaty potwierdziło ponad 24 instytucji i organizacji branżowych.

 

{"register":{"columns":[]}}