W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Braliśmy udział w konferencji pt. – „Bezpieczna i zdrowa żywność” – wspólnie tworzymy bezpieczną przestrzeń.

23-24 listopada br. w Wyższej Szkole Administracji Publicznej w Ostrołęce odbyła się Konferencja „Bezpieczna i zdrowa żywność – wspólnie tworzymy bezpieczną przestrzeń.”

obraz owoców w labolatorium


Do udziału w konferencji zaproszono przedstawicieli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, nauki, biznesu oraz wszystkich, którzy są lub chcą być zaangażowani w zapewnienie bezpieczeństwa żywności.


WIJHARS w Warszawie był zaangażowany w realizację części merytorycznej konferencji, w szczególności w zakresie doboru tematów wystąpień i prelegentów oraz przeprowadzenie panelu dyskusyjnego i quizu ze znajomości obszaru bezpieczeństwa żywności.


Konferencja miała na celu przybliżyć zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności oraz kluczowe kwestie mające na celu budowanie świadomości i wiedzy konsumenckiej w obszarze zarówno jakości zdrowotnej, jak i handlowej żywności.


Wykład inaugurujący spotkanie nt.” Rola bezpieczeństwa żywności w kształtowaniu jakości żywności – najnowsze osiągnięcia” wygłosiła Pani prof. SGGW, dr hab. Monika Trząskowska z katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności z  Wydziału Żywienia Człowieka.


Kolejno wygłoszono aż 9 niezwykle ciekawych wykładów merytorycznych w 3 panelach z udziałem ekspertów, co stanowiło 7 godzin ciekawych zagadnień w zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości żywności. W szczególności dotyczyły one następujących obszarów: suplementów diety, dodatków do żywności, kontroli granicznych  świeżych warzyw i owoców, zafałszowanych artykułów rolno-spożywczych, bieżącego nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia, systemu HACCP czy znakowania produktów żywnościowych. Były to bardzo dobre, merytoryczne i rzeczowe wykłady.


Ponadto konferencja była świetną okazję do wymiany poglądów, doświadczeń dwóch Inspekcji, dyskusji na tematy związane z wykładami, zawierania nowych znajomości oraz  usystematyzowaniem czy zapoznaniem się z nowym stanem wiedzy na temat zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Zachęcamy do zapoznania się z programem konferencji dostępnym poniżej w załączniku.

Dziękujemy serdecznie Kierownictwu WSAP w Ostrołęce za wspaniałą organizację konferencji:  Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Ostrołęce

 

Materiały

Konferencja Ogólnopolska Bezpieczna i zdrowa żywność - wspólnie tworzymy bezpieczną żywność
Plakat​_Konferencja​_23​_24​_11​_WSAP​_w​_Ostrołęce.pdf 10.77MB

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}