Kontrola u producentów ekologicznych
02.08.2024
#bezpiecznelatozwijhars
Rolnictwo ekologiczne jest obecnie jednym z najbardziej rozpoznawalnych systemów jakości żywności. Logo rolnictwa ekologicznego - w postaci symbolu zielonego liścia z gwiazdkami - znajdziemy na etykietach produktów, które pochodzą z produkcji ekologicznej. Gwarantuje to specjalny, wielowarstwowy system kontroli urzędowej, działający w Polsce i całej UE.
Czym jest produkcja ekologiczna?
Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji, odpowiadających zapotrzebowaniu rosnącej liczby konsumentów na produkty wytwarzane przy użyciu naturalnych środków i procesów.
System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
Systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym stanowi gwarancję dla konsumenta, produkty ekologiczne znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawuje nadzór nad produkcją ekologiczną i jednostkami certyfikującymi w Polsce.
W ramach nadzoru nad produkcją ekologiczną prowadzone są kontrole weryfikujące prawidłowość stosowania ekologicznych metod produkcji oraz sposobu znakowania produktów, które mają na celu m.in. wyeliminowanie z obrotu nieekologicznych artykułów rolno-spożywczych, których oznakowanie może sugerować, że zostały one wytworzone ekologiczną metodą produkcji.
Filarami systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym są Główny Inspektor JHARS (GI) oraz jednostki certyfikujące. Jednostki certyfikujące upoważnione są przez GI do przeprowadzania urzędowych kontroli i certyfikacji w systemie rolnictwa ekologicznego, czyli do wydawania certyfikatów ekologicznych. Rejestr jednostek certyfikujących w rolnictwie ekologicznym w Polsce znajdziesz na stronie jednostek certyfikujących.
Główny Inspektor sprawując nadzór nad jednostkami certyfikującymi i nad produkcją ekologiczną, powierza wojewódzkim inspektorom przeprowadzanie kontroli u producentów ekologicznych. Kontrole te mają na celu sprawdzenie czy jednostki certyfikujące prawidłowo przeprowadzają kontrole urzędowe oraz czy producenci prowadzą swoją działalność zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego.
Jak wygląda kontrola WIJHARS?
Podczas kontroli Inspektorzy:
- sprawdzają czy kontrola jednostki certyfikującej została prawidłowo i rzetelnie przeprowadzona,
- sprawdzają czy producent ekologiczny posiada i prowadzi niezbędną dokumentację zgodną z przepisami prawa dotyczącego rolnictwa ekologicznego (m.in. certyfikaty, rejestry zakupów środków produkcji, rejestry produkcji roślinnej/zwierzęcej, ewidencję zbiorów i zapasów, dokumentację dot. stosowania nawozów, dokumentację finansową itp.)
- sprawdzają, czy producent wprowadził praktyczne środki celem zapewnienia zgodności z zasadami produkcji ekologicznej, - sprawdzają, czy producent opracował środki zapobiegawcze i środki ostrożności,
które podejmowane są w celu ograniczenia zagrożenia zanieczyszczenia niezatwierdzonymi substancjami,
- oceniają sytuację faktyczną zastaną w jednostce produkcyjnej,
- mogą pobrać próbki do badań laboratoryjnych w celu sprawdzenia czy występują pozostałości środków ochrony roślin niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym (podczas ostatnich kontroli nasi Inspektorzy pobierali m.in. liście truskawek i jabłoni oraz całe rośliny kukurydzy).
W przypadku stwierdzenia niezgodności IJHARS podejmuje działania określone w przepisach prawa.
Wszystkie ustalenia z kontroli oraz ew. stwierdzone nieprawidłowości są udokumentowane przez Inspektorów WIJHARS i przekazywane do Głównego Inspektora oraz do odpowiedniej jednostki certyfikującej.
Czy wiesz, że?
Stosowanie terminów sugerujących, że produkt jest wytworzony zgodnie z ekologiczną metodą produkcji (np. ekologiczny, organic) oraz ich pochodnych i wersji skróconych, jak np. "bio" i "eko", jest zastrzeżone wyłącznie dla produktów spełniających wymogi określone w przepisach dotyczących rolnictwa ekologicznego.
Chcesz wiedzieć więcej o rolnictwie ekologicznym
- Pierwsza publikacja:
- 02.08.2024 08:45 Marta Stańczyk
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Marta Stańczyk-Słoma
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Kontrola u producentów ekologicznych | 6.0 | 02.08.2024 10:30 Paulina Pogórecka |
Kontrola u producentów ekologicznych | 5.0 | 02.08.2024 09:20 Marta Stańczyk |
Kontrola u producentów ekologicznych | 4.0 | 02.08.2024 08:56 Marta Stańczyk |
Kontrola u producentów ekologicznych | 3.0 | 02.08.2024 08:53 Marta Stańczyk |
Kontrola u producentów ekologicznych | 2.0 | 02.08.2024 08:49 Marta Stańczyk |
Kontrola u producentów ekologicznych | 1.0 | 02.08.2024 08:45 Marta Stańczyk |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP