Lato, czyli czas różnorodności w sektorze owocowo-warzywnym
01.07.2024
Okres letni to czas, kiedy na polach i w ogrodach króluje różnorodność owoców i warzyw oraz mamy dostęp do najszerszego asortymentu produktów sezonowych.
Latem przypada szczyt sezonu na maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, czarną porzeczkę oraz aronię. Wśród różnokolorowych warzyw dominują brokuły, kalafiory, kapusta, kalarepa czy pomidory i papryka.
Ponadto lato, to czas gdy trwają zbiory owoców i warzyw do przetwórstwa oraz gdy sami robimy przetwory, tak aby zachować smaki lata na dłużej.
Coraz częściej zwraca się uwagę na znacznie owoców i warzyw w diecie człowieka oraz na ich walory zdrowotne. Z uwagi na bardzo dobre źródło cennych składników odżywczych mają one korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki kierowaniu się sezonowością warzyw i owoców, możemy delektować się najbardziej soczystymi i pełnymi wartości odżywczych
Pomimo świadomości, jak ważne jest znaczenie owoców i warzyw w diecie człowieka, konsumenci nie w pełni zdają sobie sprawę z zagrożeń dla ich jakości. Z kolei one mogą pojawić się na każdym etapie, poczynając od ich wzrostu i dojrzewania, po ich sprzedaż czy warunki przechowywania. Na wygląd, teksturę czy straty jakościowe owoców i warzyw ma wpływ wiele czynników, tj. genetyczne, środowiskowe, zabiegi w trakcie zbioru i po zbiorze czy warunki transportu i magazynowania. Co ważne, celem zachowania ich trwałości i jakości, jakiej oczekuje konsument, kluczowa jest świadomość standardów zapewnienia jakości świeżych owoców i warzyw.
Co więcej, owoce i warzywa są przedmiotem obrotu na giełdach towarowych czy rynkach hurtowych. Inspekcja JHARS kontroluje świeże owoce u producentów, hurtowników, w sklepach detalicznych ale również w obrocie granicznym. Podczas realizowanych czynności inspektorzy IJHARS sprawdzają, czy owoce są zdrowe, bez objawów zepsucia, czyste, wolne od szkodników i obcych zapachów i smaków, dojrzałe. Ponadto sprawdzają poprawność znakowania owoców i warzyw oraz faktury i dokumenty towarzyszące, w celu weryfikacji kraju pochodzenia deklarowanego w oznakowaniu produktu.
Czy wiesz, że?
Wymagania, co do jakości handlowej świeżych owoców i warzyw określone są w przepisach prawa unijnego i krajowego. Normy handlowe określają wymagania minimalne co do jakości i informacje jakie muszą znaleźć się w oznakowaniu.
Informacje obowiązkowe w oznakowaniu świeżych owoców i warzyw to:
- nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego,
- kraj pochodzenia,
- nazwa produktu, jeżeli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz,
- w stosownych przypadkach: klasa jakości, nazwa odmiany lub typu handlowego, wielkość.
Informacje te muszą znaleźć się na każdym opakowaniu na etapie sprzedaży detalicznej muszą być umieszczone w widocznym miejscu w pobliżu produktu.
Informacje te nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.
Warto zaznaczyć, że faktury i dokumenty towarzyszące z wyjątkiem rachunków przeznaczonych dla konsumentów również muszą zawierać te informacje.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczące znakowania to:
- brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży owoców i warzyw wymaganych przepisami informacji (państwa pochodzenia, klasy jakości, odmiany),
- całkowity brak oznakowania opakowań,
- błędnie wskazany kraj pochodzenia niezgodny z informacją zawarta w dokumentach towarzyszących,
- niespełnienie wymagań, co do deklarowanej klasy jakości.
Ciekawostka!
Polska jest znaczącym w Unii Europejskiej producentem owoców. Roczne zbiory na poziomie 9-10 mln ton plasują nasz kraj na 3. miejscu pod względem wielkości produkcji owoców. Głównie dominują jabłka, wiśnie, śliwki i gruszki oraz owoce jagodowe, tj. truskawki, porzeczki, maliny i borówki. W przypadku warzyw ogółem na poziomie 5-5,5 mln ton Polska plasuje się na 4 miejscu w UE produkując kapustę, cebulę czy marchew.
Obchodzony 1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców przypomina, że warto korzystać z bogactwa barw i smaków owoców sezonowych. Sięgając po nie możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, a także smakowe i zapachowe. Przy okazji pamiętajmy również o różnokolorowych warzywach.
Zdjęcia (3)
- Pierwsza publikacja:
- 05.07.2024 12:43 Paulina Pogórecka
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Pogórecka Paulina
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Lato, czyli czas różnorodności w sektorze owocowo-warzywnym | 1.0 | 05.07.2024 12:43 Paulina Pogórecka |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP