W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lato i okres wakacyjny to najlepszy czas na spożywanie lodów - najpopularniejszego letniego deseru!

05.07.2024

#bezpiecznelatozwijhars

wakacyjne lody

Kupujemy zarówno te z produkcji przemysłowej jak i w rzemieślniczych lodziarniach.  Każdy z nas jest amatorem konkretnego smaku tego produktu.

Dlatego też warto zwrócić uwagę na skład tych wyrobów, tak by dokonać zakupu takich lodów jakich oczekujemy.

Z tego też powodu ustawodawca zobowiązał wprowadzającego do obrotu np. lody do rzetelnego informowania konsumenta m. in.  o charakterze, właściwościach i  składzie produktu. Informacje te muszą być rzetelne, jasne,  łatwe do zrozumienia dla konsumenta i nie mogą wprowadzać w błąd.

Jeśli kupujemy lody w opakowaniu w sklepie detalicznym to wszystkie informacje wynikające z przepisów prawa znajdziemy na opakowaniu tego środka spożywczego.

Jeśli zaś kupujemy je w budce z lodami pamiętajmy, ze sprzedawca jest zobowiązany  zamieścić informacje  o produkcie w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi. Informacje te to  m.in. pełna nazwa produktu, wykaz składników z uwzględnieniem składników alergennych. Należy mieć na uwadze, że nie jest wystarczające udostępnianie informacji tylko i wyłącznie na życzenie konsumenta.

W Polsce brak jest szczegółowych przepisów prawnych regulujących jakość handlową  lodów. Nazwa zwyczajowo przyjęta to „lody” i znaczy produkty zamrożone otrzymywane z emulsji tłuszczu i białka, z dodatkiem innych surowców i dozwolonych substancji dodatkowych, mieszaniny wody i cukru lub substancji słodzących z dodatkiem innych surowców i dozwolonych substancji dodatkowych.

W oznakowaniu tego rodzaju produktu pojawiają się dodatkowe komunikaty, np.:

-  „bez laktozy” tzn.  produkt finalny nie zawiera laktozy, tj. cukru mlecznego;

-  „bezglutenowy” można stosować w odniesieniu do wyrobów, w których składniki zawierające gluten zastąpiono innymi składnikami naturalnie bezglutenowymi np. w przypadku sprzedawania lodów w rożkach ryżowych.

W nazwie produktu pojawiają się takie sformułowania jak:

-  „śmietankowe” - należy zauważyć, że takie sformułowanie może być stosowane w odniesieniu do lodów, w produkcji których podstawowym surowcem jest śmietanka (tłuszcz mleczny) i do których nie dodano tłuszczu niemlecznego,

-  „czekoladowe”, „z czekoladą”, „kakaowe” to sformułowanie wskazuje na to, że do wytworzenia lodów użyto odpowiednio czekolady/kakao i od tych składników pochodzi smak wyrobu.

-  „waniliowe”  - produktów zawierających w składzie startą wanilię, jak również substancję aromatyczną otrzymaną w całości lub w co najmniej 95% z wanilii bez dodatku innych aromatów

Zatem próbujmy, smakujmy a jednocześnie nie zapominajmy o zapoznaniu się z informacjami zawartymi w oznakowaniu produktu. Stanowią one podstawę informacji konsumenckiej są elementem bezpieczeństwa żywności i umożliwiają nam konsumentom dokonywanie wyboru produktu zgodnego z naszymi oczekiwaniami.

Warto wiedzieć, że zawsze mamy prawo poprosić sprzedawcę o informację na temat składu lodów i ewentualnych alergenów. W trosce o nasze zdrowie pracownik ma obowiązek udostępnić niezbędną informację.

Zachęcamy do śledzenia naszych działań w ramach kampanii pod hasłem  #bezpiecznelatozwijhars

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
05.07.2024 12:44 Paulina Pogórecka
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Pogórecka Paulina
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Lato i okres wakacyjny to najlepszy czas na spożywanie lodów - najpopularniejszego letniego deseru! 3.0 05.07.2024 13:17 Paulina Pogórecka
Lato i okres wakacyjny to najlepszy czas na spożywanie lodów - najpopularniejszego letniego deseru! 2.0 05.07.2024 13:15 Paulina Pogórecka
Lato i okres wakacyjny to najlepszy czas na spożywanie lodów - najpopularniejszego letniego deseru! 1.0 05.07.2024 12:44 Paulina Pogórecka

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}