W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie kampanii informacyjno-edukacyjnej lato 2024

#bezpiecznelatozwijhars

Kampania informacyjno-edukacyjna lato 2024

Wraz z końcem wakacji, nasza kampania informacyjno-edukacyjna lato 2024 #bezpiecznelatozwijhars dobiegła końca.

Mamy nadzieję, że informacje które dla Was przygotowywaliśmy  m.in. związane z nadzorem nad rynkiem IMPORT i EXPORT, jakością handlowa lodów, znakowaniem owoców i warzyw, specjalnym oznakowaniem, ekologią u producenta czy znakowaniem miodów i przetworów owocowo-warzywnych, spodobały się Wam i mogliście dowiedzieć się czegoś nowego.

Dla osób, które w czasie urlopu nie śledziły naszych cotygodniowych postów oraz dla tych którzy nas oglądali, ale chcą sobie utrwalić nową wiedzę, mamy małe przypomnienie najważniejszych informacji!😊

1. Lato to najlepszy czas na lody! Konsumencie, jeśli kupujesz lody w opakowaniu to wszystkie informacje m. in.  o charakterze, właściwościach i  składzie produktu znajdziemy na opakowaniu. Jeśli zaś kupujesz je w budce z lodami pamiętaj, że sprzedawca musi zamieścić informacje tj. pełna nazwa produktu, wykaz składników z uwzględnieniem składników alergennych w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentowi.

2. IJHARS prowadzi kontrole importowe świeżych owoców i warzyw oraz artykułów rolno -spożywczych przywożonych z krajów trzecich. Przedsiębiorco, jeśli jesteś importerem, wyślij do WIJHARS „zgłoszenie do kontroli granicznej”.  Możesz to zrobić za pomocą platformy Single Window Po otrzymaniu zgłoszenia inspektor przystępuje do kontroli i sprawdza: dokumenty towarzyszące zgłoszonej partii artykułu rolno-spożywczego, opakowanie, oznakowanie, prezentację artykułu, warunki przechowywania i transportu oraz dokonuje oględzin.

3. Polska jest jednym z największych eksporterów świeżych oraz przetworzonych owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Przedsiębiorco, jeśli eksportujesz świeże owoce lub warzywa pamiętaj, że podlegają one kontroli zgodności. Jesteś zobowiązany do zgłoszenia wywozu do krajów trzecich każdej partii świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami norm handlowych UE. Prześlij zgłoszenie do WIJHARS, a my podejmiemy decyzję, czy przeprowadzimy kontrolę zgodności.

4. Przedsiębiorco, jeśli jesteś handlowcem świeżych owoców i warzyw, pamiętaj, że stosowanie wzoru specjalnego oznakowania opakowań daje Ci możliwość wywozu świeżych owoców i warzyw do krajów trzecich bez Świadectwa zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw. Złóż wniosek do WIJHARS, a my przeprowadzimy kontrolę.

5. Główny Inspektor JHARS razem z jednostkami certyfikującymi są filarami systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym w Polsce. IJHARS sprawuje nadzór nad produkcją ekologiczną i jednostkami certyfikującymi. W ramach nadzoru prowadzone są kontrole weryfikujące prawidłowość stosowania ekologicznych metod produkcji oraz sposobu znakowania produktów, które mają na celu m.in. wyeliminowanie z obrotu nieekologicznych artykułów rolno-spożywczych, których oznakowanie może sugerować, że zostały one wytworzone ekologiczną metodą produkcji. Główny Inspektor powierza wojewódzkim inspektorom przeprowadzanie kontroli u producentów ekologicznych.

6. Świeże owoce i warzywa objęte są obowiązkowymi normami handlowymi – ogólnymi lub szczegółowymi. Konsumencie, zwracaj uwagę na oznakowanie świeżych owoców i warzyw. Na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw informacje tj. kraj pochodzenia, w stosownych przypadkach - klasa jakości, odmiana lub typ handlowy, powinny być dostępne w sposób czytelny i dobrze widoczny dla konsumenta. Detalista powinien umieścić je w pobliżu produktu np. na wywieszce. W przypadku owoców i warzyw paczkowanych, oprócz informacji przewidzianych w normach, należy podać również masę netto. Przedsiębiorco, informacje zawarte w znakowaniu owoców i warzyw nie mogą wprowadzać  konsumenta w błąd!

7. Miodem możemy nazwać wyłącznie środek spożywczy, który jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin czy wydalin owadów wysysających żywe części roślin.  Konsumencie, sięgając po miód, spójrz na etykietę. Musi się na niej znaleźć: nazwa, kraj pochodzenia, data minimalnej trwałości, informacja o warunkach przechowywania, masa netto, numer partii i dane podmiotu odpowiedzialnego.

8. Do najpopularniejszych przetworów owocowych należą dżemy, konfitury i powidła. Obowiązkowe w oznakowaniu tych produktów jest podanie informacji o zawartości owoców i wskazanie zawartości cukru, ponieważ te produkty różnią się ilością użytych owoców i dodatkiem cukru – Konsumencie, zwróć na to uwagę. Wśród przetworów warzywnych wyróżnimy m.in. warzywa konserwowe, marynowane i kiszonki. Konsumencie, wybierając produkty kiszone zwróć uwagę na ich skład - unikaj produktów z dodatkiem octu i substancji konserwujących.

 
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
30.08.2024 07:46 Marta Stańczyk
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Marta Stańczyk-Słoma
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Podsumowanie kampanii informacyjno-edukacyjnej lato 2024 2.0 20.09.2024 14:03 Paulina Pogórecka
Podsumowanie kampanii informacyjno-edukacyjnej lato 2024 1.0 30.08.2024 07:46 Marta Stańczyk

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}