W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Popularyzujemy wiedzę o jakości handlowej

Uczniowie przy stoliku z kartkami, kredkami, jabłkami

Dotarciu do jak najszerszej rzeszy odbiorców i zainteresowaniu młodych ludzi wiedzą konsumencką służy nam lekcja pokazowa "Etykieta żywności źródłem mądrości".

Lekcja została przygotowana przez pracowników IJHARS w ramach inicjatywy projektowej, której celem jest budowanie świadomości konsumenckiej młodzieży szkolnej oraz osób z ich kręgu, a także popularyzacja żywności wysokiej jakości.


Treści zawarte w lekcji skierowane są jest do uczniów klas 7-8 szkoły podstawowej. Jednakże wyselekcjonowanie, dokonanie korekty formy i treści przekazu daje możliwość dotarcia z materiałem również do młodszego odbiorcy. Tym samym nasi Inspektorzy wcielili się w rolę prowadzących lekcję dla młodzieży w Szkole Podstawowej nr 53 im. Mariusza Zaruskiego w Warszawie oraz zajęć dla przedszkolaków w Przedszkolu nr 2 w Warszawie.


Naszym celem było przekazanie w przystępny sposób podstawowej wiedzy w zakresie czytania etykiet oraz pokazanie prawidłowego odczytywania i analizy informacji na produktach żywnościowych.  Zajęcia miały zaangażować młodzież i dzieci w ćwiczenia praktyczne oraz zainspirować do poznawania ciekawostek nt. jakości handlowej. Dlatego też ważnym aspektem jest aktywizujący sposób prowadzenia zajęć, który nie tylko umożliwia ciekawy przekaz treści, rozwój zaangażowania i samodzielności młodych ludzi, ale gwarantuje także dobrą zabawę (interaktywne ćwiczenia w grupach). Tym samym uczniowie i przedszkolaki wykazywali duże zainteresowanie zajęciami, zadawali pytania i chętnie wykonywali ćwiczenia. Z kolei nauczyciele widzą potrzebę przeprowadzania tego typu zajęć, gdyż wiedza o jakości handlowej z pewnością pomoże w podejmowaniu bardziej świadomych i mądrych decyzji zakupowych.


Scenariusz lekcji przewiduje zajęcia na 45 minut i składa się z 5 ćwiczeń w ramach których dzieci uczą się m.in.: odnajdywania i odczytywania informacji zawartych na etykietach, dostrzegania różnic w wyglądzie etykiet, korzystać z zapisów o okresie przydatności do spożycia, dokonywać wyboru produktów pod kątem ekologicznym i ekonomicznym, jak również dokonywać wyboru żywności z mniejszą ilością cukru, soli i tłuszczu i dla konkretnych grup konsumentów. Ponadto uczniowie w ramach pracy domowej otrzymują krzyżówkę lub wykreślankę, zawierające hasła utrwalające treści poznane na lekcji.

Mamy nadzieję, że nasza lekcja Etykieta żywności źródłem mądrości pozwoli poznać i zrozumieć jakiego rodzaju informacje mogą lub powinny się znajdować w oznakowaniu produktów, prawidłowo odczytywać zapisy na etykietach oraz dokonywać mądrych zakupów spożywczych.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej o jakości handlowej – wystarczy zajrzeć tutaj  kontrola jakości handlowej


A zainteresowanych nauczycieli na terenie województwa mazowieckiego zapraszamy do kontaktu z nami 😊
Dane kontaktowe do WIJHARS

 

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}