W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

RYNEK HURTOWY BRONISZE – Spotkanie przedstawicieli branży rolno-spożywczej

12.12.2024

Nowe przepisy i praktyczne wskazówki

Konsultacje eksperckie

6 grudnia br., w dynamicznym otoczeniu Rynku Hurtowego w Broniszach, odbyło się specjalistyczne spotkanie dedykowane dystrybutorom świeżych owoców i warzyw. Jednym z podejmowanych tematów były nadchodzące zmiany w unijnych przepisach dotyczących znakowania produktów rolnych, w tym świeżych owoców i warzyw. Przepisy te obowiązywać zaczną od 1 stycznia 2025 roku. Przedstawiciele WIJHARS w Warszawie mieli możliwość prowadzić konsultacje eksperckie z praktycznego ich wdrożenia. Zasadniczym zamierzeniem było wsparcie przedsiębiorców, dostarczenie cennych wskazówek i pomoc w znalezieniu odpowiedzi na kluczowe pytania z obszaru znakowania płodów rolnych.

Kluczowe tematy poruszone podczas spotkania

  1. Nowe przepisy prawne:

Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z najważniejszymi zmianami wynikającymi z dwóch kluczowych aktów prawnych:

  • Rozporządzenia Delegowanego Komisji (UE) 2023/2429,
  • Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2023/2430.

Przepisy te rozszerzają normy handlowe na nowe produkty, tj.: banany, limonki, grejpfruty i pomelo, oraz wprowadzają obowiązek znakowania kraju pochodzenia dla większej liczby artykułów, tj.: owoce suszone (rodzynki, figi) czy dojrzałe banany.

  1. Znakowanie i etykietowanie:
  • Omówiono szczegółowe wymagania dotyczące czytelności i widoczności oznaczeń na opakowaniach, szczególnie w zakresie kraju pochodzenia. Aby uniknąć wprowadzenia konsumentów w błąd, oznaczenie państwa pochodzenia produktu powinno być bardziej widoczne niż państwo w którym produkt zapakowano.
  • W przypadku mieszanek produktów, które po wejściu nowych przepisów będą mogły być pakowane w opakowania o masie do 10 kg, możliwość stosowania oznaczeń takich jak „UE”, „spoza UE” lub „UE i spoza UE”.
  • Zabronione będzie używanie na etykietach takich określeń jak „najwyższa jakość”, „premium” czy równoważnych. W stosunku do jakości należy używać określeń zawartych w szczegółowych normach handlowych tj.: klasa ekstra, klasa I, klasa II.

Spotkanie jako platforma dialogu

Spotkanie było także okazją do wspólnego spotkania,  rozmów i wymiany doświadczeń inspekcyjnych przedstawicieli różnych instytucji, w szczególności Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W wyniku rozmów uznano, że dialog branżowy jest konieczny. Co więcej, współpraca instytucji publicznych z branżą spożywczą jest kluczowa dla skutecznego wdrażania zmian, które mają istotne znaczenie dla rynku i konsumentów. Uczestnicy spotkania mogli również skorzystać z indywidualnych konsultacji. Eksperci IJHARS odpowiadali na pytania dotyczące interpretacji nowych przepisów, weryfikacji zgodności produktów z normami oraz procedur kontrolnych. Podpowiadali co powinno znaleźć się w dokumentacji towarzyszącej partii oraz na etykiecie produktu.

Perspektywy dla branży

Zmiany w przepisach są znaczące, ale jednocześnie stanowią szansę na poprawę przejrzystości handlu i budowanie zaufania konsumentów. Dzięki bardziej szczegółowemu etykietowaniu, klienci będą mogli dokonywać bardziej świadomych wyborów żywieniowych. Odpowiednie wdrożenie nowych regulacji pozwoli również na zwiększenie konkurencyjności polskich producentów i dystrybutorów na rynku unijnym.

Więcej informacji na temat zmian w przepisach można znaleźć na stronie internetowej IJHARS oraz w tekstach rozporządzeń dostępnych na platformie EUR-Lex.

 

Zdjęcia (1)

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
12.12.2024 13:30 Paulina Pogórecka
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Pogórecka Paulina
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
RYNEK HURTOWY BRONISZE – Spotkanie przedstawicieli branży rolno-spożywczej 1.0 12.12.2024 13:30 Paulina Pogórecka

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}