Znakowanie owoców i warzyw
#bezpiecznelatozwijhars
Lato to najlepszy czas na kupowanie i spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Ich atutem jest wyjątkowy w tym okresie smak i zapach, ale również walory odżywcze.
Do zadań WIJHARS należy nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, w tym również świeżych owoców i warzyw.
Podczas kontroli inspektorzy WIJHARS zwracają szczególną uwagę na oznakowanie świeżych owoców i warzyw.
Zasady dotyczące znakowania świeżych owoców i warzyw reguluje rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
Na każdym opakowaniu powinno znajdować się wymagane oznakowanie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz. Oznakowanie może być wydrukowane bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie.
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami szczegółowych norma handlowych
Szczegółowe normy handlowe obejmują następujące owoce i warzywa:
- jabłka,
- owoce cytrusowe
- kiwi,
- sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich,
- brzoskwinie i nektaryny,
- gruszki,
- truskawki,
- papryka słodka,
- winogrona stołowe,
- pomidory
Wymagane informacje na opakowaniu:
- nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego
- nazwa produktu, jeżeli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz
- pełna nazwa państwa pochodzenia lub nazwa potoczna
- klasa jakości
W zależności od specyfiki danego gatunku owocu lub warzywa i wymagań normy szczegółowej, informacje powinny dodatkowo zawierać m.in.:
- nazwę odmiany lub typu handlowego
- wielkość
- liczbę sztuk
- masę netto
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami ogólnej normy handlowej
Wymagane informacje na opakowaniu:
- nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego
- pełna nazwa państwa pochodzenia lub nazwa potoczna
- nazwa produktu, pod którą wprowadzany jest on do obrotu
Znakowanie świeżych owoców i warzyw na etapie sprzedaży detalicznej
Na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw informacje powinny być dostępne w sposób czytelny i dobrze widoczny dla konsumenta. Detalista powinien umieścić je w pobliżu produktu np. na wywieszce.
Rodzaj informacji zależy od tego pod jaką normę podlega owoc czy warzywo,:
- dla objętych ogólną normą handlowa podajemy państwo pochodzenia;
- dla objętych szczegółową normą handlowa podajemy państwo pochodzenia, klasę produktu oraz w zależności od wymagań normy nazwę odmiany lub typu handlowego
PRODUKTY PACZKOWANE
W przypadku owoców i warzyw paczkowanych, oprócz informacji przewidzianych w normach, należy podać również masę netto.
Zamieszczenie na opakowaniu nazwy produktu wymagane jest w przypadku towarów paczkowanych, których zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz .
W przypadku owoców i warzyw sprzedawanych na sztuki nie ma wymogu podawania masy netto.
Jeżeli ilość sztuk jest widoczna i łatwo może być policzona z zewnątrz opakowania, informacja o ich liczbie nie musi być podawana. W przypadku gdy łatwe policzenie nie jest możliwe, na etykiecie należy podać liczbę sztuk.
Znakowanie opakowań detalicznych zawierających mieszanki owoców i warzyw
Możliwe jest wprowadzenie do sprzedaży opakowań detalicznych z mieszankami różnych gatunków świeżych owoców i warzyw o masie netto do 5 kg. W takim przypadku:
- mieszanka powinna zawierać produkty jednakowej jakości,
- każdy z produktów w mieszance musi spełniać wymogi odpowiedniej szczegółowej lub ogólnej normy handlowej,
- rodzaj mieszanki nie może wprowadzać konsumenta w błąd,
- opakowanie zawierające mieszanki różnych gatunków owoców i warzyw musi być właściwie oznakowane, zgodnie z wyżej opisanymi zasadami znakowania opakowań detalicznych.
Jeżeli owoce i warzywa wchodzące w skład mieszanki pochodzą z więcej niż z jednego państwa, wówczas pełne nazwy państw pochodzenia owoców i warzyw wchodzących w skład mieszanki powinny być zastąpiona określeniem:
„mieszanka owoców i warzyw….
-
-
- …wyprodukowanych w UE”
- …wyprodukowanych poza UE”
- …wyprodukowanych w UE i poza UE”
-
WAŻNE!
Informacje zawarte w znakowaniu owoców i warzyw nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.
Informacja o kraju pochodzenia musi być podana w języku kraju pochodzenia lub w innym języku zrozumiałym dla konsumentów kraju przeznaczenia.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości to:
- brak oznakowania bądź brak jednego z elementów oznakowania np. kraju pochodzenia,
- wskazanie kilku krajów pochodzenia na wywieszce,
- wskazanie kraju pochodzenie niezgodne z prawdą
- nie spełnienie wymagań deklarowane na wywieszce klasy jakości
Zachęcamy do śledzenia naszych działań w ramach kampanii pod hasłem #bezpiecznelatozwijhars
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to koniecznie zajrzyj na naszego Facebooka😊
Zdjęcia (3)
- Pierwsza publikacja:
- 09.08.2024 12:52 Paulina Pogórecka
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Pogórecka Paulina
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Znakowanie owoców i warzyw | 2.0 | 09.08.2024 13:11 Paulina Pogórecka |
Znakowanie owoców i warzyw | 1.0 | 09.08.2024 12:52 Paulina Pogórecka |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP