W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie owoców i warzyw

#bezpiecznelatozwijhars

świeże owoce i warzywa

Lato to najlepszy czas na kupowanie i spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Ich atutem jest wyjątkowy w tym okresie smak i zapach, ale również walory odżywcze.

Do zadań WIJHARS należy nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, w tym  również świeżych owoców i warzyw.

Podczas kontroli inspektorzy WIJHARS zwracają szczególną uwagę na oznakowanie świeżych owoców i warzyw.

Zasady  dotyczące znakowania świeżych owoców i warzyw reguluje rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.

Na każdym opakowaniu powinno znajdować się wymagane oznakowanie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz. Oznakowanie może być wydrukowane bezpośrednio na opakowaniu  lub na etykiecie.

Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami szczegółowych norma handlowych

Szczegółowe normy handlowe obejmują następujące owoce i warzywa:

  • jabłka,
  • owoce cytrusowe
  • kiwi,
  • sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich,
  • brzoskwinie i nektaryny,
  • gruszki,
  • truskawki,
  • papryka słodka,
  • winogrona stołowe,
  • pomidory

Wymagane informacje na opakowaniu:

  • nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego
  • nazwa produktu, jeżeli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz
  • pełna nazwa państwa pochodzenia lub nazwa potoczna
  • klasa jakości

W zależności od specyfiki danego gatunku owocu lub warzywa i wymagań normy szczegółowej, informacje powinny dodatkowo zawierać m.in.:

  • nazwę odmiany lub typu handlowego
  • wielkość
  • liczbę sztuk
  • masę netto

Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami ogólnej normy handlowej

Wymagane informacje  na opakowaniu:

  • nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego
  • pełna nazwa państwa pochodzenia lub nazwa potoczna
  • nazwa produktu, pod którą wprowadzany jest on do obrotu

Znakowanie świeżych owoców i warzyw na etapie sprzedaży detalicznej

Na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw informacje powinny być dostępne w sposób czytelny i dobrze widoczny dla konsumenta. Detalista powinien umieścić je w pobliżu produktu np. na wywieszce.

Rodzaj informacji zależy od tego pod jaką normę podlega owoc czy warzywo,:

  • dla objętych ogólną normą handlowa podajemy państwo pochodzenia;
  • dla objętych szczegółową normą handlowa podajemy państwo pochodzenia, klasę produktu oraz w zależności od wymagań normy nazwę odmiany lub typu handlowego

PRODUKTY PACZKOWANE

W przypadku owoców i warzyw paczkowanych, oprócz informacji przewidzianych w normach, należy podać również masę netto.

Zamieszczenie na opakowaniu nazwy produktu wymagane jest w przypadku towarów paczkowanych, których zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz .

W przypadku owoców i warzyw sprzedawanych na sztuki nie ma wymogu podawania masy netto.

Jeżeli ilość sztuk jest widoczna i łatwo może być policzona z zewnątrz opakowania, informacja o ich liczbie nie musi być podawana. W przypadku gdy łatwe policzenie nie jest możliwe, na etykiecie należy podać liczbę sztuk.

Znakowanie opakowań detalicznych zawierających mieszanki owoców i warzyw

Możliwe jest wprowadzenie do sprzedaży opakowań detalicznych z mieszankami różnych gatunków świeżych owoców i warzyw o masie netto do 5 kg. W takim przypadku:

  • mieszanka powinna zawierać produkty jednakowej jakości,
  • każdy z produktów w mieszance musi spełniać wymogi odpowiedniej szczegółowej lub ogólnej normy handlowej,
  • rodzaj mieszanki nie może wprowadzać konsumenta w błąd,
  • opakowanie zawierające mieszanki różnych gatunków owoców i warzyw musi być właściwie oznakowane, zgodnie z wyżej opisanymi zasadami znakowania opakowań detalicznych.

Jeżeli owoce i warzywa wchodzące w skład mieszanki pochodzą z więcej niż z jednego państwa, wówczas pełne nazwy państw pochodzenia owoców i warzyw wchodzących w skład mieszanki powinny być zastąpiona określeniem:

„mieszanka owoców i warzyw….

      • …wyprodukowanych w UE”
      • …wyprodukowanych poza UE”
      • …wyprodukowanych w UE i poza UE”

WAŻNE!

Informacje zawarte w znakowaniu owoców i warzyw nie mogą wprowadzać  konsumenta w błąd.

Informacja o kraju pochodzenia musi być podana w języku kraju pochodzenia lub w innym języku zrozumiałym dla konsumentów kraju przeznaczenia.

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości to:

- brak oznakowania bądź brak jednego z elementów oznakowania np. kraju pochodzenia,

- wskazanie kilku krajów pochodzenia na wywieszce,

- wskazanie kraju pochodzenie niezgodne z prawdą

- nie spełnienie wymagań deklarowane na wywieszce klasy jakości

Zachęcamy do śledzenia naszych działań w ramach kampanii pod hasłem  #bezpiecznelatozwijhars

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej to koniecznie zajrzyj na naszego Facebooka😊

Zdjęcia (3)

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
09.08.2024 12:52 Paulina Pogórecka
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Pogórecka Paulina
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Znakowanie owoców i warzyw 2.0 09.08.2024 13:11 Paulina Pogórecka
Znakowanie owoców i warzyw 1.0 09.08.2024 12:52 Paulina Pogórecka

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}