Żywność z importu pod lupą Inspekcji
12.07.2024
#bezpiecznelatozwijhars
IJHARS prowadzi kontrole importowe świeżych owoców i warzyw oraz artykułów rolno -spożywczych przywożonych z krajów trzecich.
Produkty przywożone spoza Unii Europejskiej oraz Państw nieobjętych Europejskim Porozumieniem o Wolnym Handlu (EFTA) mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego pod warunkiem przeprowadzenia kontroli jakości handlowej przez IJHARS.
Jaki cel mają takie kontrole importowe?
Kontrola ma na celu ustalenie zgodności towaru z przepisami o jakości handlowej oraz deklaracją jakościową przedłożoną przez importera. Taką deklaracją może być specyfikacja produktu, atest jakościowy lub informacje zawarte w oznakowaniu produktu.
Kto przeprowadza kontrole?
Kontrolę przeprowadza upoważniony inspektor w obecności kontrolowanego lub osoby przez niego upoważnionej.
Jak wygląda kontrola graniczna?
W przypadku kontroli granicznych, IJHARS działa na wniosek zainteresowanego, więc niezbędne jest przeslanie „zgłoszenia do kontroli granicznej” przez dysponenta towaru, które rozpoczyna cały bieg sprawy. O zakresie i trybie kontroli decyduje inspektor prowadzący sprawę. Pod uwagę brane są specyficzne cechy produktu, warunki techniczne do przeprowadzenia kontroli, przedłożona dokumentacja oraz analiza ryzyka uwzględniająca wyniki poprzednich kontroli. Niezbędne czynności, wykonywane są w miejscu przeprowadzenia kontroli po otwarciu środka transportu lub składzie celnym.
Podczas kontroli, każdorazowo sprawdzane są dokumenty towarzyszące zgłoszonej partii artykułu rolno-spożywczego. Inspektor sprawdza opakowanie, oznakowanie, prezentację artykułu, warunki przechowywania i transportu oraz dokonuje oględzin, które mogą obejmować sprawdzenie cech organoleptycznych. W stosownych przypadkach ustalane są klasy jakości artykułów rolno-spożywczych, oraz wyrywkowo pobierane są próbki do badań laboratoryjnych.
Po zakończeniu czynności kontrolnych sporządzany jest protokół kontroli, stanowiący podstawę do objęcia towaru procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego. W przypadku kontroli świeżych owoców i warzyw w której nie wykazano nieprawidłowości, wydawane jest świadectwo zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej.
Gdzie odbywają się kontrole graniczne?
Kontrole odbywają się na przejściach granicznych oraz w oddziałach lub miejscach wyznaczonych na terenie działania Wojewódzkiego Inspektora.
W województwie mazowieckim znajduje się jeden punkt kontroli granicznej (Warszawa-Okęcie; gdzie obsługiwane są przesyłki lotnicze) oraz dwa oddziały zamiejscowe: w Broniszach oraz w Słomczynie. Kontrole Importowe prowadzone są w obszarach celnych, czyli przy Urzędach Celnych, w miejscach uznanych przez Urząd Celny i Składach Celnych.
Co kontrolujemy?
IJHARS w Warszawie na bieżąco przeprowadza graniczne kontrole artykułów rolno-spożywczych przywożonych z krajów trzecich.
Rynek świeżych owoców i warzyw cechuje duża sezonowość produktów. Najczęściej kontrolowane kierunki w tym obszarze to Mołdawia, Serbia, Turcja, Macedonia.
Jeśli chodzi o artykuły rolno-spożywcze zgłaszane do granicznej kontroli w imporcie do IJHARS w Warszawie, to najczęściej produkty pochodzą z Ukrainy, ale również z Gruzji, Mołdawii, Kazachstanu, Turcji czy Chin. Najczęściej kontrolowane produkty to słodycze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, koncentrat pomidorowy, olej, siemię lniane.
Co wykazują nasze kontrole?
W efekcie kontroli świeżych owoców i warzyw, realizowanych w obrocie z zagranicą, niezgodności dotyczą głownie:
■ całkowitego braku oznakowania, braku informacji o wielkości i klasie jakości, braku oznakowania w języku polskim, braku wskazania kraju pochodzenia;
■ występowanie objawów pleśni, zgnilizny, zepsucia,
■ niespełnienia wymagań dotyczących dojrzałości oraz wielkości klasy;
■ braku niektórych istotnych informacji w dokumentach towarzyszących
Z kolei nieprawidłowości w wyniku kontroli artykułów rolno-spożywczych przywożonych do Polski dotyczą:
■ obecności żywych i martwych szkodników (np. w zbożach, nasionach roślin oleistych),
■ obecności GMO i braku oznakowania w tym zakresie,
■ błędnego znakowania dotyczącego: ilości nominalnej, dodatków do żywności, warunków przechowywania, daty minimalnej trwałości, alergenów, funkcji technologicznej, określenia „bez GMO”,
■ zawyżonej zawartości cukrów, białka, popiołu lub zawyżonej wilgotności,
■ zaniżonej: wilgotności, liczby diastazowej, zawartości sacharozy lub białka.
Warto wiedzieć!
Towary oraz ich ilości podlegające granicznej kontroli IJHARS zostały wyszczególnione w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 stycznia 2013 roku w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej.
Co ważne, ilość produktu wskazana w rozporządzeniu odnosi się do partii produkcyjnej danego towaru o szczegółowym kodzie CN, a nie do całości zsumowanej przesyłki, pomimo, że towary mogą mieć ten sam kod CN.
Kod CN – co to jest?
Kod CN, czyli Nomenklatura Scalona (ang. Combined Nomenclature), to usystematyzowana klasyfikacja towarów wykorzystywana na potrzeby ustalenia odpowiedniej stawki cła
Zachęcamy do śledzenia naszych działań w ramach kampanii pod hasłem #bezpiecznelatozwijhars
- Pierwsza publikacja:
- 12.07.2024 12:41 Paulina Pogórecka
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Pogórecka Paulina
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Żywność z importu pod lupą Inspekcji | 1.0 | 12.07.2024 12:41 Paulina Pogórecka |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP