Międzynarodowy Dzień Celiakii
16.05.2022
16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Dzień ten organizowany jest od 2006 roku i kierowany jest do osób na diecie bezglutenowej.
Hasło tegorocznych obchodów brzmi: ,, Dieta i ja na dobre i na złe”.
W tym roku organizatorzy skupiają się na plusach i minusach życia na diecie, a przede wszystkim na praktycznych wskazówkach, jak sobie z nią radzić. Wsparcie kierowane jest nie tylko do osób z celiakią, ale do tych wszystkich, które z powodów zdrowotnych stosują dietę bezglutenową.
Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Celiakia występuję u ok. 1% Polaków. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie i u osób między 30 a 50 rokiem życia. Nietolerancja glutenu trwa całe życie.
Jedyną formą jej leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Dzięki niej mijają objawy choroby, a pacjent funkcjonuje jako osoba zdrowa. Chorzy ze znacznym zanikiem kosmków jelitowych powinni przynajmniej na początku leczenia stosować również dietę bezlaktozową
i lekkostrawną.
Opracowano na podstawie:
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/celiakia-jak-o-siebie-dbac
https://celiakia.pl/dieta-i-ja-na-dobre-i-na-zle-17-miedzynarodowy-dzien-celiakii/
Materiały
Międzynarodowy Dzień CeliakiiMiędzynarodowy_Dzień_Celiakii.pdf 0.95MB