Akcje, kampanie, programy edukacyjne
-
Sezon na grzyby
-
Jak przygotować się do grzybobrania?Rozpoczynamy sezon na grzybobranie, w związku z tym przedstawiamy kilka wskazówek i porad jak właściwie przygotować się do zbierania grzybów:
-
Gdzie sprawdzić czy grzyby są jadalne?Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące. Godziny dyżurów sprawdź w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
-
Jak przygotować drugie śniadanie dla uczniaŚniadanie stanowi nieodłączny element prawidłowego żywienia ucznia. Organizm dziecka wymaga regularnego dostarczania energii, którą wydatkuje przez cały dzień. Ważnym posiłkiem oprócz pierwszego, jest także drugie śniadanie, spożywane w szkole. Drugie śniadanie powinno pokryć 10 – 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka i dostarczać wszystkich składników odżywczych.
-
Jak przygotować miejsce pracy uczniaOdpowiednio przygotowane stanowisko do nauki ma bezpośredni wpływ na zdrowie, umiejętność koncentracji, efektywność nauki, a także na budowanie prawidłowych nawyków na całe życie.
-
Tornister – jak właściwie go spakować?Ciężkie tornistry mogą wywoływać u dzieci bóle mięśni i nadmierne zmęczenie oraz prowadzić do powstania wad postawy , w rezultacie deformacji kręgosłupa. Dlatego od najmłodszych lat uczmy dzieci właściwego pakowania tornistra oraz kontrolujmy jego zawartość. Ponadto zwracajmy uwagę na sposób w jaki noszony jest plecak. Pamiętajmy, że my dorośli mamy wpływ na to co noszą dzieci w plecaku, ograniczenie wagi tornistra to wspólna inicjatywa, w której powinni uczestniczyć zarówno rodzice, opiekunowie, nauczyciele i dzieci. Co można zrobić?
-
Co warto jeść w upalne dniDieta idealna na upały powinna opierać się przede wszystkim na uzupełnieniu wody. Zadbaj zatem o lekką kuchnię z przewagą warzyw i owoców. W przypadku warzyw mogą to być pomidory, ogórki, papryka, a wśród owoców np. arbuz. Rozsmakuj się w: twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, młodych ziemniakach z koperkiem i dodatkiem kefiru oraz chłodnikach w różnych wariantach.
-
Dzieci a upałyGdy na dworze jest coraz cieplej szczególną uwagę zwróć na swoje dziecko. W grupie szczególnie zagrożonej są dzieci w wieku poniżej 4 lat, u których mechanizmy termoregulacyjne nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Utrzymanie prawidłowej temperatury ciała jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania, jednak gdy temperatury za oknem przekraczają 30 stopni, wszyscy mamy problem z termoregulacją przez wzgląd na bardzo wysoką temperaturę otoczenia.
-
W fontannach kąpiel zabronionaFontanny uliczne są elementem architektury miejskiej, przeznaczonymi tylko do celów dekoracyjnych. Woda w fontannach płynie w obiegu zamkniętym. Nie jest badana. NIE NADAJE SIĘ DO PICIA I NIE JEST PRZEZNACZONA DO KĄPIELI.
-
Uczniowie - zapraszamy do udziału w nowym konkursieUczniowie! Wierząc w waszą pomysłowość zachęcamy Was do wymyślenia autorskiego hasła promującego zdrowy styl życia, a następnie przedstawienia go za pomocą odpowiednio ułożonych rysunków, części wyrazów i znaków, czyli ułożenie rebusu ( przykładowy schemat w załączonym regulaminie). Najciekawsze hasło promować będzie wojewódzką kampanię o uzależnieniach.