Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
ZAKRES OBOWIĄZKÓW
Zadania
- Realizuje zadania PWIS w zakresie kontroli i nadzoru sanitarnego nad:
- warunkami produkcji, przechowywania, transportu i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
- ich jakością zdrowotną;
- warunkami zdrowotnymi żywienia;
- Dokonuje analiz i ocen występujących zagrożeń bezpieczeństwa żywności na terenie województwa;
- Ustala kierunki działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu zapewnienia należytego stanu sanitarno-higienicznego obiektów produkcji i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów;
- Współpracuje z innymi organami kontrolnymi oraz władzami lokalnymi zaangażowanymi w zapewnienie bezpieczeństwa żywności;
- Prowadzi szkolenia, konsultacje, instruktaże dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących zasad i kierunków nadzoru;
- Prowadzi Audyty działalności PSSE zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami Unii Europejskiej;
- Współpracuje z Weterynaryjnym Inspektoratem Sanitarnym, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, IJHARS oraz innymi organami kontroli.
Szczegółowe zadania Sekcji Higieny Żywności to m.in.:
- podejmowanie działań zapobiegających produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością o niewłaściwej jakości zdrowotnej;
- zbieranie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dokonywanie analizy ryzyka oraz koordynowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC w województwie;
- sporządzanie wojewódzkich planów pobierania próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu oraz sprawozdań z ich realizacji i koordynowanie działań w tym zakresie;
- zbieranie i opracowywanie informacji dotyczących jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- realizacja zadań z zakresu oceny jakości żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
- współdziałanie z działem laboratoryjnym w celu zespolenia działalności laboratoryjnej i kontrolnej;
- współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych;
- koordynacja działań dotyczących nadzoru nad żywnością prozdrowotną wprowadzaną do obrotu przez przedsiębiorców z podległego terenu.
Dodatkowa działalność Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- prowadzenie porad grzybowych,
- udzielanie informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności.