Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Bezpieczne grzybobranie
- Grzyby zbieramy do przewiewnych wiklinowych koszy - w torebkach foliowych grzyby zaparzają się i mogą produkować szkodliwe substancje!!!
- Zbieramy tylko znane gatunki, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne.
W przypadku wątpliwości zgłaszamy się po poradę do grzyboznawcy.
- Zbieramy grzyby, które nie są nadgryzione, nasiąknięte wodą, lub zapleśniałe.
- Unikamy grzybów małych, słabo rozwiniętych ponieważ trudno rozpoznać przynależność gatunkową!!!
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, aby nie uszkodzić owocnika oraz grzybni.
- Nie spożywamy grzybów surowych!!!
- Dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom starszym jak również osobom
z zaburzeniami układu pokarmowego nie zaleca się spożywania grzybów.
Zakup grzybów
- Sprzedaż grzybów i przetworów grzybowych reguluje na terenie Polski:
- Ustawa z dnia z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów
i grzyboznawcy.
- Do obrotu handlowego dopuszczonych jest obecnie 47 gatunków grzybów.
- Nie należy kupować grzybów od przygodnych grzybiarzy.
- Grzyby dopuszczone do obrotu w Polsce powinny być opatrzone stosownym atestem.
ZATRUCIA GRZYBAMI
Spożycie trujących gatunków grzybów powoduje zazwyczaj objawy ze strony układu pokarmowego. W późniejszym czasie może dojść do uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Objawy zatrucia grzybami:
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- skurcze mięśni, drgawki mięśni.
Gdy podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami:
- Nie należy leczyć się na własną rękę!
- Nie należy choremu podawać alkoholu i mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie toksycznych substancji do krwi).
- Należy skontaktować się z lekarzem lub udać się do szpitala.
- Należy sprowokować wymioty.
- Zachować resztki potrawy lub wymiocin celem przebadania.
- Udać się z resztkami do lekarza.