Światowy Dzień Serca
Światowy Dzień Serca (ang. World Heart Day) – to święto obchodzone corocznie w ostatnią niedzielę września z inicjatywy Światowej Federacji Serca (WHF) z udziałem i przy współfinansowaniu, WHO, UNESCO i UNICEF-u. Głównym celem Światowego Dnia Serca jest promocja profilaktyki jako najlepszej oraz najprostszej drogi do zachowania zdrowia, wykonywania badań diagnostycznych oraz poszerzanie wiedzy o chorobach układu sercowo – naczyniowego.
Jak zatem skutecznie dbać o układ sercowo-naczyniowy?
Niebagatelną rolę w prewencji chorób krążenia odgrywa dieta. Celem zaleceń dietetycznych jest zredukowanie ryzyka chorób układu krążenia poprzez stosowanie zróżnicowanej diety
z ograniczeniem soli, cukru oraz tłuszczów nasyconych.
Jakie produkty należy wybierać aby utrzymać zdrowe serce?
Najlepiej udokumentowany pozytywny wpływ na układ krążenia ma dieta DASH oraz dieta śródziemnomorska. Produkty, które warto włączyć do diety aby zadbać o zdrowe serce, to m.in.:
- łosoś, stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega 3, działających ochronnie na serce ograniczając stan zapalny czy powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Oliwa z oliwek obniża poziom frakcji LDL cholesterolu redukując ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej.
- zbożowe produkty pełnoziarniste, zawierające frakcję błonnika rozpuszczalnego w wodzie, pomagającego obniżać poziom złego cholesterolu we krwi.
- jabłka zawierają m.in. kwercetynę — biologiczny związek, który ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe.
- migdały, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz inne substancje wpływające normalizująco na poziom cholesterolu we krwi.
- owoce jagodowe, zawierają antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia, zwalczają wolne rodniki, a także wykazują działanie przeciwzapalnie.
- orzechy włoskie- zawierają cenne kwasy tłuszczowe.
- ciemnozielone warzywa liściaste, zawierają foliany oraz witaminę E, które pomagają
w utrzymaniu niskiego poziomu homocysteiny.
- pomidory, zawierają wiele witamin oraz likopen o właściwościach obniżających ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
- nasiona roślin strączkowych, zawierają cenne białko roślinne oraz błonnik pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
- owoce, badania wskazują, że owoce oraz warzywa wspierają serce dzięki witaminom oraz błonnikowi. Warto wybierać lokalne owoce jagodowe tj. truskawki, maliny czy borówki, a także jabłka, śliwki, winogrona.
Aktywność fizyczna to kolejny ważny czynnikiem wpływający na kondycję serca.
Regularne ćwiczenia mogą zarówno wzmocnić serce, zmniejszyć ciśnienie tętnicze jak
i obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Aby utrzymać i poprawić swoje zdrowie wystarczy 30 minut aktywności fizycznej
o umiarkowanej intensywności, pięć dni w tygodniu.
Unikaj używania tytoniu, wszystkie formy tytoniu są szkodliwe i nie ma bezpiecznego poziomu narażenia na tytoń. Bierne palenie również znacznie zwiększa ryzyko zawału serca. Rzucając palenie ryzyko choroby wieńcowej zmniejszy się o połowę w ciągu roku i z czasem powróci do normalnego poziomu.
Unikaj alkoholu, nie a bezpiecznej dawki alkoholu, szkodliwe skutki spożywania alkoholu znacznie przewyższają potencjalne korzyści ochronne.
Regularnie sprawdzaj ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi oraz poziom cukru we krwi, które pomogą określić oraz kontrolować ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.
Unikaj stresu, ostre oraz przewlekłe napięcie nerwowe może powodować nadciśnienie tętnicze oraz wywoływać silniejszą odpowiedź ze strony układu krążenia. Stres jest jednym z czynników ryzyka rozwoju miażdżycy oraz jej następstw w postaci chorób układu krążenia.