Informacja z dnia 24 maja 2021 r. w sprawie wody przeznaczonej do spożycia
24.05.2021
Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olsztynie w dniu 24 maja 2021 r. odwołał zakaz spożywania wody w wodociągu Łumpia. Woda z w/w wodociągu odpowiada wymaganiom rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294).
Według stanu na dzień 24 maja 2021 r. brak przydatności wody do spożycia z uwagi
na zanieczyszczenie mikrobiologiczne obowiązuje w następujących wodociągach zaopatrujących wyszczególnione poniżej miejscowości.
Administratorzy wodociągów zostali zobowiązani zapewnić odbiorcom wodę dobrej jakości
z innego, zastępczego źródła (woda z innego wodociągu, woda butelkowana, woda z cysterny).
powiat ostródzki:
- wodociąg Pacółtówko- brak przydatności z uwagi na obecność bakterii grupy coli.
1 miejscowość – Pacółtówko (53 mieszkańców).
Według stanu na dzień 24 maja 2021 r. wodociągi z uwagi na kwestionowane parametry jakości wody zostały przełączone na zasilanie w wodę z innych wodociągów:
powiat olsztyński:
- wodociąg lokalny Bałdy Stacji Dydaktyczno-Badawczej UWM - brak przydatności
z uwagi na obecność bakterii grupy coli, Escherichia coli. Administrator wodociągu podjął decyzję o przełączeniu sieci wodociągowej na zasilanie z wodociągu z Butryn o dobrej jakości wody.
powiat szczycieński:
- wodociąg Rozogi - brak przydatności z uwagi na obecność bakterii grupy coli. Administrator wodociągu podjął decyzję o przełączeniu sieci wodociągowej na zasilanie z wodociągu
w Dąbrowach i Farynach o dobrej jakości wody.
Aktualne informacje dotyczące jakości wody można uzyskać od podmiotów dostarczających wodę, ze stron internetowych urzędów gmin oraz we właściwych miejscowo Powiatowych (Granicznej) Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. Na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie systematycznie będą zamieszczane aktualne komunikaty dotyczące jakości wody do spożycia.