Informacja z dnia 7 sierpnia 2024 r. w sprawie wody przeznaczonej do spożycia
07.08.2024
Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olsztynie dnia 7 sierpnia 2024 r. stwierdził brak przydatności wody do spożycia z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Czerwonka z uwagi na zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody (bakterie grupy coli). Wodociąg Czerwonka zaopatruje w wodę 7 miejscowości: Czerwonka, Czerwonka Stacja, Biesowo, Biesówko, Zarębiec, gm. Jeziorany: Kiersztanowo, Zerbuń (1490 mieszkańców).
Woda z w/w wodociągów nie odpowiada wymaganiom rozporządzenia Ministra Zdrowiaz dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi(Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
Według stanu na dzień 7 sierpnia 2024 r. brak przydatności wody do spożycia z uwagi na zanieczyszczenie mikrobiologiczne obowiązuje w następujących wodociągach zaopatrujących wyszczególnione poniżej miejscowości:
powiat olsztyński
- wodociąg Czerwonka - stwierdzono zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody (bakterie grupy coli). Wodociąg Czerwonka zaopatruje w wodę 7 miejscowości: Czerwonka, Czerwonka Stacja, Biesowo, Biesówko, Zarębiec, gm. Jeziorany: Kiersztanowo, Zerbuń (1490 mieszkańców).
- wodociąg lokalny zakładu produkcyjnego Indykpol S.A – stwierdzono zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody (Enterokoki, bakterie grupy coli). Wodociąg nie zaopatruje w wodę stałych mieszkańców;
- wodociąg lokalny w zakładzie produkcyjnym Suszarnia Warzyw Jaworski S.A. Sp.K.
w Nowej Wsi Małej 46 (gm. Dobre Miasto) – stwierdzono zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody (Enterokoki). Wodociąg nie zaopatruje w wodę stałych mieszkańców.
Aktualne informacje dotyczące jakości wody można uzyskać od podmiotów dostarczających wodę, ze stron internetowych urzędów gmin oraz we właściwych miejscowo Powiatowych (Granicznej) Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych.
Na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie systematycznie będą zamieszczane aktualne komunikaty dotyczące jakości wody do spożycia.