W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Wskazówki dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych typu, jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne, itp.

 

Osoby, które przygotowują, przechowują, sprzedają i podają żywność sporadycznie, na małą skalę np. na jarmarkach okolicznościowych, wiejskich, kościelnych, szkolnych oraz w innych sytuacjach, takich jak m. in. zorganizowane akcje dobroczynne, gdzie żywność jest przygotowywana i oferowana „od czasu do czasu” muszą bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad z zakresu dobrych praktyk higienicznych, w tym:

  • zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności:

- zachować rozdział środków spożywczych gotowych do spożycia od produktów surowych,

- żywność wymagającą warunków chłodniczych przechowywać w odpowiednich urządzeniach,

- eksponowaną żywność osłaniać przed zanieczyszczeniem wtórnym i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi,

  • zapewnić dostęp do wody oraz środków do dezynfekcji rąk, sprzętów i powierzchni,
  • tam gdzie to zasadne stosować rękawiczki jednorazowego użytku,
  • posiadać czystą i kompletną odzież ochronną, w stosownych przypadkach osłonięte włosy,
  • zapewnić dostęp do toalety

 

PAMIĘTAJ  !!!

Środki spożywcze oferowane w trakcie tego typu imprez, muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów.

Odpowiedzialność za ich jakość zdrowotną i sensoryczną ponoszą osoby oferujące żywność.

 

{"register":{"columns":[]}}