Wskazówki dotyczące okazjonalnej sprzedaży żywności na imprezach okolicznościowych typu, jarmarki, kiermasze szkolne, parafialne, itp.
Osoby, które przygotowują, przechowują, sprzedają i podają żywność sporadycznie, na małą skalę np. na jarmarkach okolicznościowych, wiejskich, kościelnych, szkolnych oraz w innych sytuacjach, takich jak m. in. zorganizowane akcje dobroczynne, gdzie żywność jest przygotowywana i oferowana „od czasu do czasu” muszą bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad z zakresu dobrych praktyk higienicznych, w tym:
- zapewnić właściwe warunki przechowywania żywności:
- zachować rozdział środków spożywczych gotowych do spożycia od produktów surowych,
- żywność wymagającą warunków chłodniczych przechowywać w odpowiednich urządzeniach,
- eksponowaną żywność osłaniać przed zanieczyszczeniem wtórnym i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi,
- zapewnić dostęp do wody oraz środków do dezynfekcji rąk, sprzętów i powierzchni,
- tam gdzie to zasadne stosować rękawiczki jednorazowego użytku,
- posiadać czystą i kompletną odzież ochronną, w stosownych przypadkach osłonięte włosy,
- zapewnić dostęp do toalety
PAMIĘTAJ !!!
Środki spożywcze oferowane w trakcie tego typu imprez, muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów.
Odpowiedzialność za ich jakość zdrowotną i sensoryczną ponoszą osoby oferujące żywność.