W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Jak rozpocząć produkcję żywności w warunkach domowych ?

W oparciu o art. 63 ust. 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. 2023 poz. 1448) podmioty działające na rynku spożywczym, przygotowujące żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu (o którym mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004) objęte są obowiązkiem rejestracji.

W przypadku rejestracji tego rodzaju podmiotu, należy zwrócić się do właściwego, ze względu na miejsce prowadzenia działalności, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który pełni bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia podmiotów działających na terenie danego powiatu. Organy te, w ramach bieżącego nadzoru, w myśl art. 73 do 76 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. 2023 poz. 1448) i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. mogą dokonywać urzędowych kontroli żywności.

Warunki higieniczno-sanitarne jakie musi spełnić obiekt w którym będzie odbywać się wprowadzanie do obrotu żywności lub jej produkcja określają m. in. następujące akty prawne:

  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia

2006 r. (t.j. Dz. U. 2023 poz. 1448) .

  • Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia

28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,

powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające

procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002

z późn. zm.).

  • Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia

29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139

z 30.04.2004 z późn. zm.).

  • Rozporządzenie z dn. 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących

rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu

żywność podlegającą urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr

106 poz. 730 z późn. zm.).

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia

25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat

żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006

i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy

Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE

Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz

rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z dnia 22.11.2011 r.,

z późn.zm.).

 

{"register":{"columns":[]}}