W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Rejestracja zakładu i zatwierdzanie

Każda działalność w zakresie produkcji żywności pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego oraz obrót tą żywnością, podlega rejestracji i/lub zatwierdzeniu przez właściwy terenowo organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, co wynika z art. 61 - 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz.1448), zwanej dalej „ustawą”. W związku z powyższym, zgodnie z art. 61 ustawy, w sprawie rejestracji/zatwierdzania działalności oraz warunków sanitarnych w zakresie obrotu żywnością, należy kontaktować się z właściwym terenowo organem PIS, który sprawuje bieżący nadzór nad podmiotami funkcjonującymi na rynku spożywczym. Dane kontaktowe stacji sanitarno-epidemiologicznych można wyszukać za pośrednictwem strony internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

https://www.gov.pl/web/gis/stacje-sanitarno-epidemiologiczne.

Kolejno zgodnie z treścią art. 29 ust. 1 z dnia 25 sierpnia 2006 r. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448), zwanej dalej „ustawą, w celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu środki spożywcze określone ww. art. jest zobowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego (dalej: „GIS”). Obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy podlegają: suplementy diety; preparaty do początkowego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które nie należą do grup określonych w art. 24 ust. 2 pkt 1–3; środki spożywcze, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje,
o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia nr
1925/2006. Departament podkreśla, że GIS nie wydaje zezwolenia na dopuszczenie do obrotu/sprzedaż produktów objętych powiadomieniem. Z chwilą, kiedy GIS otrzymuje prawidłowo podpisane powiadomienie opatrzone podpisem elektronicznym, spełniony zostaje obowiązek, o którym mowa w art. 29 ust. 1 ustawy, tym samym produkt podlegający ww. powiadomieniu, może zostać wprowadzony do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Obowiązek odnosi się do pierwszego wprowadzenia do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w ramach jednego łańcucha dystrybucyjnego. Powiadomienie, o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 2. ustawy, dokonuje się w formie dokumentu elektronicznego powstałego przez wprowadzenie danych w języku polskim do elektronicznego formularza powiadomienia. Dostęp do ww. formularza można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod adresem:

https://e.sanepid.gov.pl/.

Następnie, w ramach e-usług należy wybrać „Powiadomienie o wprowadzeniu produktu do obrotu”. Poza wypełnieniem formularza (pojedynczo dla każdego produktu), należy załączyć wzór oznakowania w języku polskim. Departament informuje, iż składanie powiadomień
o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej suplementu diety, nie jest obciążane opłatą rejestracyjną. Dodatkowo Departament wskazuje, iż na stronie internetowej pod adresem:

https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

opublikowane zostały uchwały Zespołu ds. Suplementów, które są wskazówką dla przedsiębiorców odnośnie do maksymalnych poziomów witamin, składników mineralnych
i innych substancji o działaniu fizjologicznym, akceptowanych w suplementach diety.

Środki spożywcze, w tym suplementy diety wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą spełniać wymagania prawa żywnościowego, w tym m. in.: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...) (Dz. Urz. UEL 304 z 21.11.2011, str. 18) oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2023 r. poz. 79). Ponadto, zgodnie z generalną zasadą, żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo

ponosi przedsiębiorca. Wynika to z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1) Pomocne informacje na temat wprowadzenia do obrotu suplementów diety oraz żywności wzbogaconej, włącznie z przywołaniem przepisów prawnych, przedstawione są na stronie internetowej pod adresem:

https://www.gov.pl/web/gis/suplementy-i-zywnoscwzbogacona5

{"register":{"columns":[]}}