W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych

Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:

  • owoce (świeże i mrożone),
  • warzywa (świeże i mrożone),
  • zboża i przetwory zbożowe
  • przyprawy, herbaty, nasiona

a także w produktach dla dzieci i niemowląt (owocowe, warzywne, zbożowe i ich kombinacje) oraz w dodatkach do żywności i suplementach diety.

Zakres badań obejmuje ponad 450 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (GC/MS, GC/MS/MS, HS-GC/MS/MS, LC/MS/MS, ICP-MS), według zwalidowanych procedur badawczych.

Badania prowadzone są w ramach stałego i elastycznego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537.

Wszystkie badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.

Szczegółowy zakres badań wykonywany przez Oddział Badań Instrumentalnych zamieszczony jest w materiałach poniżej.

W celu uzyskania informacji o możliwości wykonania badań niezbędny jest wcześniejszy kontakt e-mail.: iwona.bartosiewicz@sanepid.gov.pl

Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obwiązującym cennikiem WSSE.

 

Materiały

Wykaz oznaczeń pozostałości pestycydów
PBP​_wykaz​_oznaczeń​_07​_2024.pdf 0.10MB
Lista nr 4/PBP wydanie 59 z dnia 13.11.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badanie pozostałości pestycydów w żywności)
Lista​_4​_PBP​_wyd​_59​_z​_dnia​_13​_11​_2024.pdf 1.63MB
Lista nr 3/PBP wydanie 37 z dnia 01.10.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_3​_PBP​_wyd​_37​_z​_dnia​_01​_10​_2024.pdf 0.44MB
{"register":{"columns":[]}}