W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych

Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:

  •     owoce (świeże i mrożone),
  •     warzywa (świeże i mrożone),
  •     zboża i przetwory zbożowe

oraz w produktach dla dzieci i niemowląt (owocowe, warzywne, zbożowe i ich kombinacje).

Zakres badań obejmuje ponad 450 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (GC/MS, GC/MS/MS, LC/MS/MS, ICP-MS), według zwalidowanych i zweryfikowanych procedur badawczych.

Badania prowadzone w ramach stałego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537:

  •     PB/PBP-17 – Oznaczanie pozostałości ditiokarbaminianów wyrażonych jako disiarczek węgla w żywności pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS).

Badania prowadzone w ramach elastycznego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537:

  • PB/PBP-02 – Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach wody z wykorzystaniem chromatografii gazowej – zakres badań: Lista nr 3/PBP wydanie 36 z dnia 28.05.2024 r.
  • PB/PBP-07 – Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego metodą „Quechers” z wykorzystaniem techniki chromatografii cieczowej i gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (LC/MS/MS) i (GC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r.
  • PB/PBP-10 – Oznaczanie pozostałości pestycydów o dużej polarności w żywności z wykorzystaniem techniki chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrią mas (LC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r.
  • PB/PBP-14 – Oznaczanie pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem metanolu do ekstrakcji i techniki LC/MS/MS do detekcji – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r.
  • PB/PBP-15 – Oznaczanie pozostałości tlenku etylenu i 2-chloroetanolu z wykorzystaniem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r.
  • PB/PBP-16 - Oznaczanie pozostałości pestycydów o złożonej definicji, w skład której wchodzą sole, estry i koniugaty z wykorzystaniem techniki chromatografii cieczowej i gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (LC/MS/MS i GC/MS/MS) – zakres badań: Lista nr 4/ PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r.

Badania nieakredytowane (spełnione wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02):

  • PB/PBP-18 – Oznaczanie pozostałości miedzi w żywności pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem techniki spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS).
  • PB/PBP-19 – Oznaczanie definicji tlenku etylenu w dodatkach do żywności i suplementach diety z wykorzystaniem HS-GC/MS/MS.

Wszystkie ww. badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.

W celu uzyskania informacji o możliwości wykonania badań niezbędny jest wcześniejszy kontakt :

e-mail.: iwona.bartosiewicz@sanepid.gov.pl lub tel. 22 620 90 01 (wew. 677).

Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obwiązującym cennikiem WSSE.

Materiały

Lista nr 4/PBP wydanie 55 z dnia 06.06.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_4​_PBP​_06​_06​_2024.pdf 1.52MB
Lista nr 3/PBP wydanie 36 z dnia 28.05.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_3​_PBP​_28​_05​_2024.pdf 0.33MB
{"register":{"columns":[]}}