Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie
Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego:
- owoce (świeże i mrożone),
- warzywa (świeże i mrożone),
- zboża i przetwory zbożowe
- przyprawy, herbaty, nasiona
a także w produktach dla dzieci i niemowląt (owocowe, warzywne, zbożowe i ich kombinacje) oraz w dodatkach do żywności i suplementach diety.
Zakres badań obejmuje ponad 450 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (GC/MS, GC/MS/MS, HS-GC/MS/MS, LC/MS/MS, ICP-MS), według zwalidowanych procedur badawczych.
Badania prowadzone są w ramach stałego i elastycznego zakresu akredytacji, certyfikat akredytacji AB 537.
Wszystkie badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.
Szczegółowy zakres badań wykonywany przez Oddział Badań Instrumentalnych zamieszczony jest w materiałach poniżej.
W celu uzyskania informacji o możliwości wykonania badań niezbędny jest wcześniejszy kontakt e-mail.: iwona.bartosiewicz@sanepid.gov.pl
Koszt badań zależy od zakresu i obliczany jest zgodnie z obwiązującym cennikiem WSSE.
Materiały
Wykaz oznaczeń pozostałości pestycydówPBP_wykaz_oznaczeń_07_2024.pdf 0.10MB Lista nr 4/PBP wydanie 59 z dnia 13.11.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badanie pozostałości pestycydów w żywności)
Lista_4_PBP_wyd_59_z_dnia_13_11_2024.pdf 1.63MB Lista nr 3/PBP wydanie 37 z dnia 01.10.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista_3_PBP_wyd_37_z_dnia_01_10_2024.pdf 0.44MB