W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

O laboratorium


Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie dnia 19 października 2004 r. uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji. Przyznany certyfikat akredytacji Nr AB 537 jest potwierdzeniem spełnienia wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencji technicznych laboratorium do wykonywania badań.
W związku z podpisaniem przez PCA wielostronnych porozumień o wzajemnym uznawaniu (EA MLA i ILAC MRA), sprawozdania z badań akredytowanych wydawane przez Laboratorium WSSE w Warszawie są uznawane w Europie i na całym świecie.

Akredytacją objęte są badania z zakresu higieny środowiska, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czynników występujących w środowisku pracy oraz mikrobiologii i parazytologii medycznej i sanitarnej. Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności, pozostałości pestycydów w wodzie, lotnych związków w środowisku pracy, obecności przeciwciał w materiale klinicznym, obecności antygenu HBs w materiale klinicznym, wybranych substancji dodatkowych w żywności oraz badania mikrobiologiczne żywności objęte są elastycznym zakresem akredytacji.

Akredytowana działalność jest określona w zakresie akredytacji.

Zakres badań akredytowanych jest sukcesywnie aktualizowany i dostosowywany do zmieniających się wymagań wynikających z krajowych i unijnych uregulowań prawnych.

Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych. Kompetencje pracowników do wykonywania badań i wysoka jakość świadczonych usług potwierdzone są przez systematyczne uczestnictwo w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.

Laboratorium gwarantuje rzetelność, terminowość i wiarygodność prowadzonych badań oraz przestrzega praw klienta w zakresie zachowania poufności wobec wyników badań i tożsamości klientów, a także dokłada starań, aby na każdym etapie realizacji badań została zachowana bezstronność.

Szczegółowy zakres badań wykonywanych w Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie znajduje się w zakładkach dotyczących poszczególnych rodzajów badań.

Materiały

Certyfikat akredytacji AB 537
certyfikat​_akredytacji​_AB​_537.pdf 0.46MB
Zakres akredytacji laboratorium badawczego nr AB 537
Zakres​_akredytacji​_AB​_537​_wyd​_25​_z​_dnia​_25​_07​_2024.pdf 0.42MB
Lista nr 4/PBP wydanie 61 z dnia 25.11.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badanie pozostałości pestycydów w żywności)
Lista​_4​_PBP​_wyd​_61​_z​_dnia​_25​_11​_2024.pdf 1.69MB
Lista nr 3/PBP wydanie 37 z dnia 01.10.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista​_3​_PBP​_wyd​_37​_z​_dnia​_01​_10​_2024.pdf 0.44MB
Lista nr 1 HPL wyd. 34 z dnia 28.11.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji ne AB 537
Lista​_1​_HPL​_wyd​_34​_z​_dnia​_28​_11​_2024.pdf 0.14MB
Lista nr 1/HŻL wydanie 1 z dnia 25.07.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (oznaczanie substancji dodatkowych w żywności)
Lista​_1​_HŻL​_wyd​_1​_z​_dnia​_25​_07​_2024.pdf 0.13MB
Lista nr 2/HŻL wydanie 3 z dnia 24.09.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania mikrobiologiczne żywności)
Lista​_2​_HŻL​_wyd​_3​_z​_dnia​_24​_09​_2024.pdf 0.16MB
Lista nr 1/EPL wydanie 1 z dnia 25.07.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania z zakresu diagnostyki medycznej)
Lista​_1​_EPL​_wyd​_1​_z​_dnia​_25​_07​_2024.pdf 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}