O laboratorium
Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie dnia 19 października 2004 r. uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji. Przyznany certyfikat akredytacji Nr AB 537 jest potwierdzeniem spełnienia wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencji technicznych laboratorium do wykonywania badań.
W związku z podpisaniem przez PCA wielostronnych porozumień o wzajemnym uznawaniu (EA MLA i ILAC MRA), sprawozdania z badań akredytowanych wydawane przez Laboratorium WSSE w Warszawie są uznawane w Europie i na całym świecie.
Akredytacją objęte są badania z zakresu higieny środowiska, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czynników występujących w środowisku pracy oraz mikrobiologii i parazytologii medycznej i sanitarnej. Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności, pozostałości pestycydów w wodzie, lotnych związków w środowisku pracy, obecności przeciwciał w materiale klinicznym, obecności antygenu HBs w materiale klinicznym, wybranych substancji dodatkowych w żywności oraz badania mikrobiologiczne żywności objęte są elastycznym zakresem akredytacji.
Akredytowana działalność jest określona w zakresie akredytacji.
Zakres badań akredytowanych jest sukcesywnie aktualizowany i dostosowywany do zmieniających się wymagań wynikających z krajowych i unijnych uregulowań prawnych.
Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych. Kompetencje pracowników do wykonywania badań i wysoka jakość świadczonych usług potwierdzone są przez systematyczne uczestnictwo w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.
Laboratorium gwarantuje rzetelność, terminowość i wiarygodność prowadzonych badań oraz przestrzega praw klienta w zakresie zachowania poufności wobec wyników badań i tożsamości klientów, a także dokłada starań, aby na każdym etapie realizacji badań została zachowana bezstronność.
Szczegółowy zakres badań wykonywanych w Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie znajduje się w zakładkach dotyczących poszczególnych rodzajów badań.
Materiały
Certyfikat akredytacji AB 537certyfikat_akredytacji_AB_537.pdf 0.46MB Zakres akredytacji laboratorium badawczego nr AB 537
Zakres_akredytacji_AB_537_wyd_25_z_dnia_25_07_2024.pdf 0.42MB Lista nr 4/PBP wydanie 59 z dnia 13.11.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badanie pozostałości pestycydów w żywności)
Lista_4_PBP_wyd_59_z_dnia_13_11_2024.pdf 1.63MB Lista nr 3/PBP wydanie 37 z dnia 01.10.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista_3_PBP_wyd_37_z_dnia_01_10_2024.pdf 0.44MB Lista nr 1/HPL wydanie 32 z dnia 02.10.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537
Lista_1_HPL_wyd_32_z_dnia_02_10_2024.pdf 0.17MB Lista nr 1/HŻL wydanie 1 z dnia 25.07.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (oznaczanie substancji dodatkowych w żywności)
Lista_1_HŻL_wyd_1_z_dnia_25_07_2024.pdf 0.13MB Lista nr 2/HŻL wydanie 3 z dnia 24.09.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania mikrobiologiczne żywności)
Lista_2_HŻL_wyd_3_z_dnia_24_09_2024.pdf 0.16MB Lista nr 1/EPL wydanie 1 z dnia 25.07.2024 r. badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego do zakresu akredytacji nr AB 537 (badania z zakresu diagnostyki medycznej)
Lista_1_EPL_wyd_1_z_dnia_25_07_2024.pdf 0.06MB