Co pyli w maju
02.05.2024
W maju głównym utrapieniem dla alergików są pylące trawy, które wywołują katar sienny oraz atopową astmę oskrzelową. Najwcześniej zaczyna pylić tzw. słodka trawa wiosenna, a także trawa tymotka i kupkówka.
Proces ten rozpoczyna się z początkiem miesiąca i trwa nawet do sierpnia. Stężenie pyłków utrzymuje się na wysokim poziomie, zwłaszcza na terenach podmiejskich, gdzie chętnie wypoczywamy w parkach i na łąkach. Maj to także miesiąc, w którym pylić zaczynają zboża, jak np. żyto.
Pylenie rozpoczyna także babka lancetowata. Najwyższe stężenie jej pyłku przypada na przełomie czerwca i lipca. Również pokrzywa oraz szczaw zaczynają pylić, choć rzadziej prowadzą do reakcji alergicznych.
W tym czasie kończy się pylenie brzozy i topoli, ale uaktywniają się inne drzewa i trawy. Maj to czas, kiedy w powietrzu zaczynają się unosić:
- pyłki dębu – mogą unosić się w powietrzu przez cały maj;
- pyłki szczawiu – szczaw zaczyna pylić w maju, ale jego pyłki mogą być dokuczliwe dla alergików nawet do września. Na szczęście alergie na szczaw zdarzają się stosunkowo rzadko;
- pyłki buków – uaktywniają się na przełomie maja i czerwca;
- pyłki sosny – poznasz je po charakterystycznym, żółtym odcieniu zauważalnym np. na powierzchni szyb czy wody. Sosna pyli zwykle do połowy czerwca;
- pyłki traw – maj to czas, kiedy intensywnie zaczynają pylić trawy. W powietrzu gromadzą się zwłaszcza pyłki słodkiej trawy wiosennej i tymotki, co może trwać do końca sierpnia. W maju pyli także babka lancetowata, pokrzywa oraz zboża. Jeśli więc masz alergię na pyłki traw, staraj się unikać łąk, pól i miejsc, w których skoszona była trawa.