W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co Sanepid sprawdza na koloniach - #SanepidNaLato

26.06.2024

Dla 4,6 mln uczniów rozpoczęły się wakacje. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą sprawdzać warunki w miejscach wypoczynku dzieci, np. na obozach, koloniach, półkoloniach. Kontrole mogą mieć charakter planowy lub interwencyjny.

Dzieci biegnące łąką w stronę obserwatora

Formy wypoczynku

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży. Nadzór nad placówkami wypoczynku sprawowany jest na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dla dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2016 r. poz. 452). Wypoczynek może być zorganizowany w formie wyjazdowej jako kolonia, obóz lub miejscu zamieszkania, m.in. na półkoloniach organizowanych przez placówki oświatowo-wychowawcze, świetlice szkolne, młodzieżowe domy kultury, ośrodki sportowe. Niezależnie od formy, organizatorzy wypoczynku mają za zadanie zapewnić dzieciom zdrowe oraz bezpieczne i higieniczne warunki pobytu. Inspektorzy sanitarni informacje o miejscu oraz terminie wypoczynku pozyskują ze strony internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej https://wypoczynek.mein.gov.pl/ .

Obszary podlegające ocenie w czasie kontroli sanitarnej:

  • warunki mieszkalne oraz sanitarne,
  • żywienie uczestników wypoczynku,
  • możliwość korzystania z kąpielisk,
  • wyposażenie techniczne obiektu,
  • sposób gromadzenia odpadów stałych,
  • teren placówki,
  • program zajęć dla uczestników,
  • zapewnienie opieki medycznej,
  • przestrzeganie zakazu palenia.

W trakcie kontroli sanitarnych w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży zwraca się szczególną uwagę na:

  • dostateczną liczbę urządzeń sanitarnych, w tym dostęp do bieżącej ciepłej wody i środków utrzymania higieny osobistej,
  • stan techniczny mebli i sprzętów,
  • bieżącą czystość miejsc wypoczynku,
  • czy personel ma aktualną dokumentację zdrowotną,
  • sposób zapewnienia opieki medycznej,
  • warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia,
  • stan czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}