W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

MAJOWE owoce i warzywa. Teraz możemy korzystać z nich w pełni.

15.05.2024

Maj to wspaniały miesiąc dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. W tym czasie na naszych stołach zaczynają pojawiać się soczyste owoce i kolorowe warzywa, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również są pełne cennych składników odżywczych.

Świeże wiosenne warzywa ułożone na drewnianym stole

Maj to miesiąc, w którym przyroda obdarza nas bogactwem świeżych i soczystych warzyw oraz owoców sezonowych. Na osiedlowych targach, bazarach i marketach pojawia się coraz większy wybór warzyw i owoców sezonowych. Jeśli chcemy jeść nie tylko smacznie, ale również i zdrowo, warto poczekać na warzywa i owoce rosnące swoim rytmem. Wybieranie owoców i warzyw w wyznaczonej dla nich porze, sprawia, że mamy pewność, że będą świeże, w pełni dojrzałe, o maksymalnej ilości wartościowych składników. Jeśli kupimy na przykład cykorię poza sezonem, będzie ona miała nie tylko mniej cennych wartości odżywczych, ale także gorszy, gorzki smak. Na stoiskach targowych i w sklepach spożywczych możemy cieszyć się obecnością rabarbaru, który doskonale nadaje się do przygotowania kwaśnych deserów i kompotów. Jest też idealny do wiosennego ciasta kruchego lub drożdżowego. Oprócz tego, w tym czasie pojawiają się również soczyste truskawki, cukinia oraz zielone i białe szparagi, które stanowią doskonałą bazę dla wiosennych potraw. Sezonowe warzywa i owoce nie tylko zachwycają smakiem, ale także dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierając nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Sezonowe warzywa w maju to przede wszystkim bogactwo zieleni, wśród których znajdują się jarmuż, szpinak, botwina, sałata oraz szczaw. To doskonałe źródła witamin i minerałów. Nie można zapomnieć także o burakach, porze oraz korzeniu selera, które doskonale komponują się w różnorodnych daniach. Marchew, groszek i młode ziemniaki to również bohaterowie maja. Z kolei kapusta biała, czerwona oraz brukiew wzbogacają nasze menu o różnorodność i wyjątkowy smak, będąc idealnym dodatkiem do surówek i wielu innych.
 

{"register":{"columns":[]}}