W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywienie ucznia

Odpowiednie żywienie ucznia jest warunkiem jego prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Wpływa także na wyniki osiągane w trakcie nauki.

Posiłki, które uczeń spożywa w domu i w szkole, powinny zapewniać mu odpowiednią siłę do nauki i zabawy. Jednocześnie nie mogą one powodować nadmiernego pobudzenia (np. poprzez dostarczanie zbyt dużej ilości słodkich i tłustych pokarmów, co może skutkować nadwagą i otyłością).

Ministrowie: zdrowia, edukacji narodowej oraz sportu i turystyki zawarli porozumienie o współpracy w sprawie promocji zdrowia i profilaktyki dzieci i młodzieży.

W wyniku współpracy powstały materiały zawierające rzetelną wiedzę na temat zdrowia i właściwego żywienia, z których mogą korzystać dyrektorzy szkół, nauczyciele, pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania, rodzice i uczniowie.

Przykłady dobrych praktyk w zakresie żywienia, które mogą być wykorzystane przez dyrektorów placówek oświatowych (z uwzględnieniem ich lokalnych uwarunkowań), były przedstawione na konferencji zorganizowanej przez ministra zdrowia.

Materiały


Porozumienie o współpracy między ministrem edukacji narodowej, ministrem zdrowia i ministrem sportu i turystyki w sprawie promocji zdrowia i profilaktyki problemów dzieci i młodzieży.pdf 0.20MB

Stanowisko ministrów w sprawie działań podejmowanych przez szkoły w zakresie zdrowego żywienia uczniów.htm 0.06MB

Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych.pdf 1.90MB

Jak pomóc otyłemu nastolatkowi.pdf 1.26MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
08.11.2017 09:05 Dominika Waligórska
Pierwsza publikacja:
22.11.2017 13:18 Dominika Waligórska
{"register":{"columns":[]}}