W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

18 października – święto owoców i warzyw

18.10.2024

warzywa i owoce

Obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw. Zgodnie z kilkuletnią tradycją nie tylko sadownicy i ogrodnicy świętują go corocznie w trzeci piątek października. To dobra okazja, by przypomnieć o istotnej roli tych produktów spożywczych w naszej diecie. Ich jedzenie w tzw. piramidzie zdrowego stylu życia zajmuje drugie miejsce, zaraz po aktywności fizycznej. Możemy je spożywać na surowo, ugotowane czy w formie przetworów. Włączenie warzyw i owoców do jadłospisu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości witamin i minerałów ich jedzenie zapobiega wielu chorobom. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia w naszym dziennym menu powinno być co najmniej 5 porcji owoców i warzyw (ok. 400 g na osobę).

W wydawanym we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa kwartalniku „Polish Food”, który dystrybuowany jest na całym świecie, owoce i warzywa są stałymi bohaterami każdego wydania. W numerze z tegorocznego lata w roli głównej występuje pomidor – powszechnie zaliczany do warzyw, a przez botaników uznawany za owoc - otwórz

 

Zdjęcie: AdobeStock

{"register":{"columns":[]}}