Czy projekt przewidziany do realizacji przez podmiot z grupy MŚP, związany z przetwórstwem monokarboksylowych kwasów tłuszczowych w celu uzyskania standaryzowanych mieszanin tłuszczy pod potrzeby określonych klientów wchodzi w zakres kodu PKD 10.41Z „Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych” i może zostać objęty dofinansowaniem w ramach poddziałania 4.2?
Co do zasady działalność wg kodu PKD 10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów roślinnych jest objęta załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 05.10.2015 roku w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, objętego PROW na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2020 r. poz. 651 oraz 1880), zawierającym wykaz rodzajów działalności gospodarczej, na które może zostać przyznana pomoc w ramach przedmiotowego podziałania, przy warunku spełnienia przez podmiot zainteresowany pozostałych kryteriów dostępu, określonych w w/w rozp. MRiRW. Natomiast w celu określenia, czy aktywność gospodarcza w ramach w/w kodu obejmuje „przetwórstwo monokarboksylowych kwasów tłuszczowych w celu uzyskania standaryzowanych mieszanin tłuszczy (…),” należy zwrócić się z pisemnym zapytaniem do Głównego Urzędu Statystycznego w celu wydania wiążącej opinii w sprawie oraz określenia właściwego kodu Wspólnej Taryfy Celnej (WTC) wraz z przyporządkowaniem właściwego kodu działalności PKD, w którym zawiera się dana działalność. Uwaga: Analogiczny tryb ma zastosowanie w każdym przypadku, gdy istnieją wątpliwości, co do zakresu kodu PKD (np. określenia, czy produkt o danym kodzie CN wchodzi w zakres kodu PKD, zakresu określonego kodu PKD, przyporządkowania rodzaju prowadzonej działalności do właściwego kodu PKD etc.).
Pisemne zapytanie kierowane do GUS o ustalenie kodu działalności i kodu produktu, powinien zawierać m.in. szczegółowe informacje - odpowiednio do sytuacji - na temat surowca oraz mającej mieć zastosowanie metodzie wytwarzania (m.in. np. wykorzystywany surowiec, opis produktu finalnego wraz z określeniem procentowego składu chemicznego wyrobu, opis technologii przetwarzania, łańcucha produkcyjnego etc.).