Doprecyzowanie Zasad konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” - obowiązujące od 23 czerwca 2021 r.
Informujemy, że Instytucja Zarządzająca opracowała zmienione Zasady konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.
Niniejsze Zasady konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” stanowią doprecyzowanie Zasad konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” z dnia 16 września 2019 r. i zmienionych w dniu 15 lutego 2021 r. i mają zastosowanie do umów o dofinansowanie w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” zawartych po dniu 30 września 2019 r.
Najważniejsze zmiany w przedmiotowych Zasadach konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” to:
- Dodanie akapitu o treści „Przepisy dotyczące udzielania zamówień podmiotom powiązanym kapitałowo lub osobowo obowiązują w ramach wszystkich zamówień udzielanych w ramach PO RYBY 2014 - 2020.” (Rozdział 1 Zasady ogólne);
- Doprecyzowanie wyjątku od stosowania Zasad konkurencyjnego wyboru wykonawców (Rozdział 3.) w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 10 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1129). Zaktualizowano pkt 2 w przedmiotowym rozdziale. Obecnie zasady konkurencyjności nie stosuje się do „zamówień, w których wybór wykonawców poszczególnych zamówień nastąpił w trybie przepisów określonych w przepisach o zamówieniach publicznych (dobrowolne stosowanie ustawy pzp.)”. W związku z powyższą aktualizacją w Rozdziale 3 zmieniono również ostatni akapit. Obecnie brzmi on następująco: „W przypadku udzielenia zamówienia w trybie określonym w przepisach o zamówieniach publicznych, zamówienie będzie oceniane zgodnie z procedurami dotyczącymi udzielania zamówień publicznych w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.
Materiały
Doprecyzowane Zasady konkurencyjnego wyboru wykonawców w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”Doprecyzowane_zasady_konkurencyjnosci_23062021.pdf 3.20MB
Przykładowe wzory dokumentów - otwórz