W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Obrońmy się przed pryszczycą

01.04.2025

bydło_świnie_owce_kozy

W związku z wykryciem na Słowacji kolejnych przypadków pryszczycy (FMD) Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przypomina, że jest to choroba zakaźna, która dotyczy parzystokopytnych zwierząt gospodarskich i dzikich. Szczególnie wrażliwe są na nią bydło, świnie, owce i kozy.

Źródłami zakażenia mogą być chore zwierzęta, ich ślina, mleko, mięso i przetwory, odpadki kuchenne, skóra, wełna, nasienie, zarodki, odchody. Ponadto zagrożenie mogą stanowić również pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, środki transportu czy ręce i odzież obsługi.

Szanowny Hodowco!

Chroń swoje gospodarstwo przed dostępem osób trzecich, obcych zwierząt i nie stosuj pasz niewiadomego pochodzenia. Przestrzegaj też zasad bioasekuracji.

Pamiętaj o niezwłocznym zawiadomieniu organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku wystąpienia objawów chorobowych, takich jak gorączka, nadmierne ślinienie, pęcherze
i owrzodzenia w okolicach pyska i racic, a także nagłych padnięć.

Śledź komunikaty Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/web/rolnictwo i
Głównego Inspektoratu Weterynarii: https://www.wetgiw.gov.pl/.

Do tej pory w Polsce nie stwierdzono ognisk pryszczycy.

 

Zdjęcie: AdobeStock