Wsparcie dla producentów żywności w systemach jakości – można składać wnioski i starać się o zaliczkę
21.02.2024
Dokumenty są przyjmowane wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR do 18 marca 2024 r. Warto wiedzieć, że starający się o wsparcie mogą na etapie składania wniosku wystąpić o przyznanie nawet 50-procentowej zaliczki. Nie wymaga się od nich gwarancji bankowych, a jedynie zabezpieczenia w formie weksla in blanco.
Ta pomoc finansowa skierowana jest do prowadzących produkcję żywności grup producentów. Mogą one działać jako np. spółdzielnia, kółko rolnicze, organizacja producentów, konsorcjum czy spółka cywilna.
Dofinansowanie ma formę refundacji do 70 proc. kosztów kwalifikowanych, a na jedną operację można otrzymać nawet 1,75 mln zł.
Wsparcie służy zwiększeniu rozpoznawalności, a także wskazaniu konsumentom zalet produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości, np. Chroniona Nazwa Pochodzenia, rolnictwo ekologiczne, „Jakość Tradycja” czy „Quality Meat Program”.
Przyznane środki można przeznaczyć m.in. na: reklamę w internecie, telewizji, radiu lub prasie; pokrycie części kosztów promocji w punktach sprzedaży, przygotowania stoisk i materiałów reklamowych czy udziału w pokazach, wystawach lub targach. Dofinansowanie obejmuje także założenie strony internetowej służącej promocji produktu czy administrowanie nią.
Zdjęcie: AdobeStock