W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BOTULIZM (ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM)

Botulizm jest  zespołem ogólnoustrojowych objawów klinicznych powodowanych przez silną neurotoksynę produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum w warunkach beztlenowych. Zarodniki tej bakterii występują w glebie, przewodzie pokarmowym zwierząt (w tym ryb), osadach z dna morskiego. Najczęściej występuje botulizm nabyty drogą pokarmową, a źródłem zatrucia jest pokarm skażony przetrwalnikami. Dużo rzadziej do zatrucia dochodzi w wyniku rozwoju bakterii w skażonych ranach oraz u małych dzieci, w wyniku kolonizacji jelit, wzrostu bakterii i produkcji toksyn w świetle jelita.

Jak dochodzi do zatrucia?

Głównym źródłem zakażenia jest źle konserwowana żywność, zanieczyszczona laseczką jadu kiełbasianego. W Polsce są to głównie przetwory mięsne i warzywne. Do zatrucia może dojść także po spożyciu niewłaściwie zakonserwowanych (w warunkach domowych) ryb i owoców morza. Nie można zarazić się od chorego na botulizm człowieka.

Objawy zatrucia

Po okresie inkubacji zwykle trwającym 12-72 godziny (może się wahać od 2h do 8 dni) od momentu spożycia skażonej toksyną żywności, pojawiają się:

  • trudności w mówieniu,
  • zaburzenia połykania,
  • zaburzenia widzenia (podwójne widzenie, opadanie powiek),
  • symetryczne porażenie wiotkie mięśni szkieletowych postępujące od górnych partii mięśni do dołu.

Mogą pojawiać się również:

  • suchość w ustach,
  • złe samopoczucie,
  • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka),
  • zawroty i bóle głowy.

W ciężkich przypadkach może dochodzić do porażenia mięśni oddechowych, co doprowadza do śmierci

Leczenie

Choroba może mieć bardzo ostry przebieg, chory wymaga intensywnej opieki medycznej i podania antytoksyny botulinowej. Nawet w przypadku zastosowania powyższych środków około 5-10% osób zakażonych umiera. W przypadku braku leczenia śmiertelność sięga 100%.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia?

Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny osobistej, jak i przy obróbce żywności – ścisłe przestrzeganie zasad konserwowania żywności (właściwe oczyszczenie, obróbka termiczna, przechowywanie)