Etykieta źródłem informacji
Wszystkie produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży muszą być oznakowane. Jest to źródło informacji, które pozwala konsumentowi dokonywać świadomego wyboru produktów.
Do podstawowych informacji, jakie znajdziemy na etykiecie należą:
- nazwa produktu,
- wykaz składników (wraz z substancjami powodującymi alergie)
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości,
- dane identyfikujące producenta,
- masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu,
- warunki przechowywania.
- warunki użycia (tam gdzie zasadne)
- kraj lub miejsce pochodzenia (tam gdzie zasadne)
- informacja o wartości odżywczej
Ważną informacją dla osób cierpiących na alergie lub nietolerancje jest wyszczególnienie obecności alergenów w wykazie składników. Takie informacje są uwidocznione pogrubioną lub powiększoną czcionką.
Szczególnie cenne są informacje o wartości odżywczej produktów. Obejmują one wartość energetyczną oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Informacje te podawane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Znakowanie RWS
Uzupełnieniem informacji o wartości odżywczej na opakowaniach produktów żywnościowych jest oznakowanie produktów informacjami RWS (Referencyjnymi Wartościami Spożycia).
System znakowania produktów spożywczych informacjami o RWS pozwala na szybkie i łatwe zapoznanie się wartością energetyczną porcji produktu oraz z zawartością wybranych składników żywieniowych, takich jak tłuszcze (w tym tłuszcze nasycone), cukry, sól w odniesieniu do Referencyjnych Wartości Spożycia.
Przykładowo, jeżeli na etykiecie produktu oznakowanego systemem RWS, widnieje informacja, że dostarcza on w jednej porcji 586 kJ/140 kcal energii, co stanowi 7% Referencyjnej Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej, to należy traktować tę informację, jako wskazówkę, że pozostałe produkty żywnościowe nie powinny dostarczyć więcej niż 7814 kJ/1860 kcal, czyli 93% wskazanego dziennego spożycia.
Dobierając produkty w swojej codziennej diecie, wartości RWS dla cukrów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych i soli należy traktować, jako wskazówkę „NIE WIĘCEJ NIŻ”, a nie wartości docelowe, które należy codziennie spożyć. W obliczeniach uwzględnić należy również składniki zawarte w potrawach przygotowywanych w domu, np. w słodzonej herbacie, cieście lub innej przekąsce.