W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola żywności w punktach gastronomicznych

28.03.2025

Mięso i warzywa

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) zgodnie z kompetencjami sprawują nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością pochodzenia roślinnego oraz żywnością pochodzenia zwierzęcego w obrocie.

W woj. małopolskim od 14 do 28 marca 2025 r. przeprowadzono ponad 300 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje), w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab.

Więcej informacji o kontrolach w woj. małopolskim

W trakcie kontroli urzędowych organy PIS sprawdzają na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, czy żywność spełnia wymagania prawa żywnościowego.

Rutynowe kontrole w produkcji i obrocie żywnością mają na celu sprawdzenie przestrzegania przez podmioty wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także przestrzegania wymagań higienicznych dotyczących m.in. warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego. Kontrole przeprowadza się zgodnie z terminami, rodzajami i zakresami, przyjętymi w harmonogramach kontroli, a ich częstotliwość zależna jest od oceny ryzyka dotyczącego m.in. rodzaju i zakresu prowadzonej działalności, rodzaju produktów i stosowanych procesów.

Zakres kontroli obejmuje m.in. :

  1. ocenę jakości zdrowotnej żywności, surowców, półproduktów i wyrobów gotowych,
  2. źródło pochodzenia surowców oraz produktów gotowych,
  3. znakowanie produktów,
  4. wymagania higieniczno-sanitarne w zakładzie w tym pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, maszyny i urządzenia, linie produkcyjne, środki transportu,
  5. stan zdrowia osób biorących udział w produkcji lub obrocie żywnością,
  6. wdrożenie kontroli wewnętrznej m.in. wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).

Nadzór nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym nad warunkami uboju, sprawują organy Inspekcji Weterynaryjnej.