Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach herbatników
21.12.2022
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre
Wyprodukowano dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa
Zdjęcie produktu:
Produkt
|
Zdjęcie produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400g |
|
23.08.2023.B |
23.08.2023 |
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200g |
|
28.12.2022.A |
28.12.2022 |
Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200g |
|
18.09.2023.C
|
18.09.2023 |
30.08.2023.B |
30.08.2023 |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Eurobrand Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:
1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE.
2. Powiadomiono odbiorców firmy o przekroczeniu wartości akrylomidu i wstrzymaniu sprzedaży wadliwych partii produktu.
3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie.
Dodatkowe informacje przedstawione przez dystrybutora:
Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158).