W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii produktu „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

02.04.2022

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

Numer partii: 6350221255

Należy spożyć do: 06.04.2022

Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI  16610501

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu podjął natychmiastowe działania. W wyniku tego ustalono, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu.

Zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie Hamburger drobiowy classic 250 g oznakowanym numerem partii 6350221255 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}