W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oznakowanie, prezentacja i reklama

Fountain pen and signing the document.
Oznakowanie, prezentacja i reklama suplementów diety, środków spożywczych wzbogacanych oraz żywności dla określonych grup.

Etykietowanie tych środków spożywczych musi być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132), w szczególności środki spożywcze wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim.

Ogólne, lecz bardzo ważne wymagania odnoszące się do znakowania żywności, mające zastosowanie do ww. kategorii środków spożywczych określono w rozporządzeniu  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011 r. ,  z późn. zm.).

Informacje na temat żywności muszą:

  • być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta.

Informacje na temat żywności nie mogą:

  • wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności:
    - co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji,
    - przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których on nie posiada,
    - przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych,
    - przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem
  • przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom, lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości.

Powyższe wymagania mają również zastosowanie do reklamy oraz prezentacji środków spożywczych, w szczególności kształtu, wyglądu lub opakowania, zastosowania materiałów opakowaniowych, sposobu ustawienia lub otoczenia, w jakim są pokazywane.

Poszczególne ww. kategorie żywności, tj. suplementy diety, żywność wzbogacona, żywność dla określonych grup muszą też spełniać dodatkowo wymagania określone w odpowiednich przepisach szczegółowych.

Dodatkowe informacje na temat znakowania żywności można znaleźć na stronie Komisji Europejskiej: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition_en

 
{"register":{"columns":[]}}